Contact

Herstel deltanatuur

Opening Haringvlietsluizen belangrijke eerste stap voor herstel unieke deltanatuur.

Het is zover!

De Haringvlietsluizen gaan open. Na jaren van voorbereidingen gaan de sluizen regelmatig op een kier. Natuurorganisaties doen er alles aan om de kier maximale impact te geven op de ecologie. 

Boswachter Thomas van der Es: “Een groot deel van de oevers en broedplaten rond het Haringvliet is in eigendom van Staatsbosbeheer. Daarom werken wij vooral aan het optimaliseren van de broedomstandigheden voor kustvogels en creëren we nieuwe paaiplekken voor vissen.”

Ingrijpende veranderingen

Vroeger vormde het Haringvliet een open verbinding tussen Noordzee en Rijn en Maas. Dat veranderde toen in 1970 de 4,5 km lange Haringvlietdam werd voltooid. Het zoute water en getij konden het Haringvliet niet langer bereiken. Dat zorgde voor ingrijpende ecologische veranderingen. Veel kustvogels, trekvissen en deltaplanten als zeekraal, lamsoor en zeeaster verdwenen. Ook zoutwatervissen, schelp- en schaaldieren overleefden de overgang naar brak water niet. Nu gaan de Haringvlietsluizen op een kier en begint het herstel van de deltanatuur. 

Haringvliet zelf zien

Het Haringvliet is een eldorado voor watersporters en natuurliefhebbers. Deze zoete rivierarm is met zijn oppervlakte van 7.000 hectare een paradijs om te zeilen en te surfen. Kijk voor meer informatie over toegankelijkheid en activiteiten op de pagina van natuurgebied Haringvliet.

Ontdek het Haringvliet

Meer lezen over het Haringvliet?

Dit artikel stond in de herfsteditie 2018 van Staatsbosbeheer magazine. Met het magazine ontvang je elk kwartaal een prachtige bundel verhalen over de natuur en het werk van Staatsbosbeheer. Bekijk preview herfsteditie 

Word abonnee