Contact

Het ontstaan van de Nederlandse stuwwallen

We nemen je 150.000 jaar terug in de tijd, toen de Utrechtse Heuvelrug ontstond.

De zichtbare sporen van de ijstijd

150.000 jaar geleden bedekte een landijsgletsjer van honderden meters dik de noordelijke helft van ons land. De sporen daarvan zijn nog altijd terug te zien in ons landschap, zoals bij de Utrechtse Heuvelrug.

Ontstaan stuwwallen

Zo’n landijsgletsjer graaft zich als het ware in de zachte ondergrond in, waardoor het alle grondlagen omhoog perst die eerder door grote rivieren waren afgezet. Zo zijn de zogenoemde stuwwallen ontstaan.

Meer weten? Neem een abonnement op Staatsbosbeheer magazine. Dan ontvang je naast je abonnement gratis de wintereditie met een uitgebreid verhaal over stuwwallen.

Word abonnee

Sporen van de mens

Naast de krachten van de natuur heeft ook de mens zijn sporen achtergelaten in het Heuvelruggebied. Zo zijn er onder andere prehistorische grafheuvels en urnenvelden te vinden, net als overblijfselen van tabaksplantages uit de 17e eeuw en loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog.

Hoge biodiversiteit

Corien Koreman, boswachter in Utrecht: "Het Leersumse Veld heeft een speciaal plekje in mijn hart. Het gebied heeft diverse terreintypes en er is een hoge biodiversiteit. Ik ben dan ook trots dat ik mij sinds 2016 boswachter van dit gebied mag noemen."

Lekker wandelen

Heb je zin gekregen om in een mooie wandeling op de Utrechtse Heuvelrug? Dan hebben wij een wandeltip! Boswachter Corien heeft een mooie route van 8 km door het gebied lopen.

boswachterspad Landal Amerongse Berg

Meer van Staatsbosbeheer?

Neem dan een abonnement op Staatsbosbeheer magazine en ontvang elk kwartaal een prachtige bundel verhalen over de natuur en het werk van Staatsbosbeheer. Bekijk preview wintereditie

Word abonnee