Contact

Het mergellandschap

Dwalen door de dalen van het Zuid-Limburgse mergellandschap.

Dwalen door de dalen van het Zuid-Limburgse mergellandschap

Talrijke dalen, steile hellingen en vergezichten over weilanden met fruitbomen… Nergens in Europa bestaat een vergelijkbaar oud cultuurlandschap met zoveel afwisseling onder en boven de grond als in het Zuid-Limburgse mergellandschap. 

Samengeperste kalkrijke resten

De naam Mergelland verwijst naar mergel, zachte kalksteen, die – anders dan in de rest van Nederland – in het Limburgse heuvelland op verschillende plaatsen aan de oppervlakte komt. Het kalk is ontstaan door de samenpersing van skeletten van zeedieren die leefden in een ondiepe tropische zee waarmee ons land bedekt was in het krijt-tijdperk. 

Onder je voeten

“Wandel je over klevende löss (leem), grind van de Maas, brokkelige kalksteen of keiharde vuurstenen? Alleen hier vind je op betrekkelijk korte afstand zo'n grote verschillen in de bodemopbouw", vertelt ecoloog Freek van Westreenen. “En juist die afwisseling bepaalt de variatie boven de grond. De aan- of afwezigheid van kalk heeft grote invloed op de natuur.” 

Eeuwenoude bewoningsgeschiedenis

Het gebied tussen Maastricht en Aachen is al ruim 5.000 jaar bewoond. De eerste landbouwers in ons land vestigden zich op de hoog en droog gelegen lössgronden, vanwege de vruchtbare bodem. Veel overblijfselen getuigen daarvan, bijvoorbeeld grafheuvels, fundamenten van Romeinse villa’s en wegen en middeleeuwse kerken, kastelen en boerderijen.

Hoge biodiversiteit

De aparte bodem en geschiedenis beïnvloeden de levende natuur. Veel ‘buitenlandse’ planten en dieren leven aan de grens van hun natuurlijke verspreiding. Het Limburgse heuvelland herbergt extreem veel soorten op een betrekkelijk kleine oppervlakte. Bijvoorbeeld de aarddistel, hazelmuis, vuursalamander of wijngaardslak. 

Bergwandelen

Zelf op pad door het Zuid-Limburgse mergellandschap? Bekijk dan het overzicht van wandelroutes van Zuid-Limburg.

routes in Zuid-Limburg

Meer van Staatsbosbeheer?

Dit artikel stond in de lente-editie 2019 van Staatsbosbeheer magazine. Met het magazine ontvang je elk kwartaal een prachtige bundel verhalen over de natuur en het werk van Staatsbosbeheer. Bekijk preview lente-editie 2019

Word abonnee