Contact

Houtoogst

De bossen van tegenwoordig zijn multifunctioneel: recreatie en bescherming van de natuur gaan er hand in hand met houtoogst.

Ruimte voor groei

Sinds de aanplant van de bossen rond 1900 is beheer nodig om ze te ontwikkelen tot aantrekkelijke bossen. Daarnaast zorgen we voor nieuwe generaties bomen zodat het bos in de toekomst ook goed hout levert.

Meer weten? Neem een abonnement op Staatsbosbeheer magazine. Dan ontvang je naast je abonnement gratis de wintereditie met een uitgebreid verhaal over houtoogst.

Word abonnee

Er komt meer bij dan er geoogst wordt

Gedurende het hele jaar wordt er hout geoogst uit de bossen van Staatsbosbeheer, waarbij we ervoor zorgen dat we altijd minder oogsten dan er bij groeit. Om niet overal tegelijk bezig te zijn met houtoogst worden de bossen opgedeeld in ‘werkblokken’.

Bosbeheer is nodig

Vincent Troost, boswachter beheer: “Wanneer een verjongingskap klaar is, kan het even wennen zijn. Er is namelijk een stuk bos weggehaald. Uiteindelijk is dit nodig, zodat er weer nieuw bos kan ontstaan.”

Nieuw bos

Mark Lagemaat van Veluwenkamp: “Ik heb geholpen bij de aanplant van jonge bomen. Eerst met een kraan gaten graven op een rechte lijn en vervolgens de bomen stevig in de grond zetten. Mooi idee dat deze bomen straks uitgroeien tot weer een volledig bos.”

Meer van Staatsbosbeheer?

Neem dan een abonnement op Staatsbosbeheer magazine en ontvang elk kwartaal een prachtige bundel verhalen over de natuur en het werk van Staatsbosbeheer. Bekijk preview wintereditie

Word abonnee