Het coulisselandschap van de Achterhoek biedt een afwisseling die je maar op weinig plekken in Nederland ziet. Het vertelt de rijke historie van de streek en herbergt bijzondere dier- en plantensoorten.
“Het coulisselandschap is ontstaan door kleinschalig grondgebruik”, vertelt Erik de Bruijn, boswachter in de Achterhoek. “Rondom de beken is de zandgrond heel nat, dus daar weidden de boeren vroeger hun vee. Om het vee op de plek te houden, werden de weiden omzoomd met houtwallen en heggen.”
In het coulisselandschap gebruiken reeën, konijnen en dassen de houtwallen om te schuilen, net als de bijna uitgestorven boomkikker en de zeldzame ijsvogelvlinder. Bijzondere plantensoorten zijn onder meer de aronskelk op natte gedeelten en rode ogentroost, spurrie en slofhak op de rogge- en tarweakkers.
Dit artikel stond in de herfsteditie 2018 van Staatsbosbeheer magazine. Met het magazine ontvang je elk kwartaal een prachtige bundel verhalen over de natuur en het werk van Staatsbosbeheer. Bekijk impressie herfsteditie
Word abonnee