Contact

Coulisselandschap

Boerenerven, houtsingels, goudgele roggeakkers en slingerende beekjes in de Achterhoek.

Dwalen over een lapjesdeken

Het coulisselandschap van de Achterhoek biedt een afwisseling die je maar op weinig plekken in Nederland ziet. Het vertelt de rijke historie van de streek en herbergt bijzondere dier- en plantensoorten.

De vorming van het landschap

“Het coulisselandschap is ontstaan door kleinschalig grondgebruik”, vertelt Erik de Bruijn, boswachter in de Achterhoek. “Rondom de beken is de zandgrond heel nat, dus daar weidden de boeren vroeger hun vee. Om het vee op de plek te houden, werden de weiden omzoomd met houtwallen en heggen.”

Plek om te schuilen

In het coulisselandschap gebruiken reeën, konijnen en dassen de houtwallen om te schuilen, net als de bijna uitgestorven boomkikker en de zeldzame ijsvogelvlinder. Bijzondere plantensoorten zijn onder meer de aronskelk op natte gedeelten en rode ogentroost, spurrie en slofhak op de rogge- en tarweakkers.

Kerkenpaden

Van oudsher vormen kerkenpaden een kenmerkend element in het Achterhoekse coulisselandschap. Boeren gebruikten deze onverharde paden naast akkers en tussen boerderijen om te draaien met hun ploeg, maar ook als sluiproute om naar de kerk te gaan. Tegenwoordig zijn het mooie wandelpaden.

Meer van Staatsbosbeheer?

Dit artikel stond in de herfsteditie 2018 van Staatsbosbeheer magazine. Met het magazine ontvang je elk kwartaal een prachtige bundel verhalen over de natuur en het werk van Staatsbosbeheer. Bekijk impressie herfsteditie 

Word abonnee