Staatsbosbeheer magazine

Elk seizoen de mooiste Nederlandse natuur op je deurmat.

Staatsbosbeheer magazine

Een beetje natuurliefhebber kan niet zonder het Staatsbosbeheer magazine, waarin je elk seizoen opnieuw leest hoe we samen met onze partners de natuur beschermen, beleefbaar maken en duurzaam benutten. Krijg je na al die interessante verhalen zin om zelf de natuur op te zoeken? Het katern Naar Buiten biedt je een selectie van activiteiten, buitentips van de boswachter en vrijwilligerswerk. 

Nieuwsgierig naar de artikelen uit het magazine? Bekijk onderstaande previews.

Voor € 17,50 krijg je het tijdschrift 4 keer per jaar toegestuurd. Word vandaag nog abonnee of geef een abonnement cadeau.

Word abonnee

Festivals in en met de natuur

Feesten met respect en zorg voor de natuur. Elk jaar is een aantal natuurgebieden van Staatsbosbeheer het toneel van drukbezochte festivals. Hier bezoek je theater op de hei, luister je muziek op een zandverstuiving en eet je tussen de hoge bomen. Waar ga jij dit jaar naartoe?

Naar een voorvertoning
letters van woord oerol in hout op grasveld

Schatkamer aan de kust

Natuurgebied, waterkering en recreatiegebied in één. Dat zijn de Nederlandse duinen. Tientallen meters hoog, bebost en rustig aan de binnenduinrand; lager, open en stuivend in de zeeduinen. Boswachter Laurens Bonekamp neemt je mee naar de Schoorlse duinen, waar het zand weer mag stuiven over de uitgestrekte heidevelden en zoet water in het duin zorgt voor bijzondere planten en dieren.

Bekijk artikel over Nederlandse duinen
Schoorlse Duinen in het Staatsbosbeheer magazine

De natuur door jouw lens

Heb jij een mooie foto gemaakt van het Haringvliet? Stuur je foto in vóór 16 juli en maak kans op een plekje in het herfstnummer van Staatsbosbeheer magazine. Geplaatste foto’s belonen we met een VVV-bon t.w.v. € 50. Eerst nog fotografie-inspiratie opdoen? In het zomernummer geeft natuurfotograaf Bob Luijks tips om de mooiste natuurfoto’s te maken. Voor je het weet ben je gepubliceerd natuurfotograaf!

Bekijk de fototips
lezersfoto uit het Staatsbosbeheer magazine

Zonne-energie de ruimte geven?

De plannen voor zonneparken schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond. Dat is gunstig voor de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening, maar vergroot de vraag naar de toch al schaarse grond voor landbouw en natuur. Hoe kijken portefeuillehouder omgeving LTO Nederland Trienke Elshof en onze eigen business developer Jan Pieter Peijs naar dit dilemma?

Lees alvast de preview
zonne-energie

Reilen en zeilen op een kasteel

Bij het beheer van landgoederen komt veel kijken. In Staatsbosbeheer magazine nemen we een kijkje bij de mensen die Kasteel Groeneveld draaiende houden. Behalve het park, het kasteel en de omliggende landerijen is er een bloemen- en kruidentuin met boomgaard, een restaurant, een hoeve met zoogkoeboerderij en een landgoedwinkel. Je bent van harte welkom!

Bekijk de preview
Veld met krokussen voor Kasteel Groeneveld

Stoere schotten en andere gretige grazers

Een graag geziene grote grazer in Nederlandse natuurgebieden is de Schotse Hooglander. Deze stoere Schot laat zich met zijn taaie gestel en dikke vacht niet uit het veld slaan door koude winters. Wat is de invloed van Schotse Hooglanders en andere grazers op de dynamiek en diversiteit van het landschap en hoe worden grazers ingezet voor natuurbeheer? Je leest het in Staatsbosbeheer magazine.

Een tipje van de sluier
Schotse Hooglander

Eetbare natuur

Klaproosblaadjes in je salade, barbecueën met lisdodde of geblancheerd kleefkruid. Heerlijk lekkers uit de natuur! In Staatsbosbeheer magazine lees je over plukken uit de natuur. Check wel altijd goed wat je in je mond stopt en neem iemand mee die verstand heeft van eetbare natuur. Maar bedenk: de natuur is in eerste instantie de voorraadschuur van de dieren. Pluk dus met mate.  

Naar een voorproefje
wildplukken in het Staatsbosbeheer magazine