Staatsbosbeheer magazine

Elk seizoen de mooiste Nederlandse natuur op je deurmat.

Staatsbosbeheer magazine

Een beetje natuurliefhebber kan niet zonder het Staatsbosbeheer magazine, waarin je elk seizoen opnieuw leest hoe we samen met onze partners de natuur beschermen, beleefbaar maken en duurzaam benutten. Krijg je na al die interessante verhalen zin om zelf de natuur op te zoeken? Het katern Naar Buiten biedt je een selectie van activiteiten, buitentips van de boswachter en vrijwilligerswerk. 

In het lentenummer

Nieuwsgierig naar de artikelen uit het magazine? Bekijk de preview

Voor € 17,50 krijg je het tijdschrift 4 keer per jaar toegestuurd. Word vandaag nog abonnee of geef een abonnement cadeau.

Word abonnee

Zien als een havik

Tienduizenden facetogen, 360 graden zicht, ogen aan de zijkant... Staatsbosbeheer magazine schetst de verschillende kijkstrategieën van dieren en maakt haarfijn duidelijk dat mensen eigenlijk maar gebrekkig zien. Gelukkig hebben we daar een trucje op gevonden: de verrekijker. Zo kunnen we bijna zien als een havik. In onze buitencentra zijn verrekijkers volop te koop.

Buitencentrum bij jou in de buurt
havik

Bos in bloei

Tot mei zijn de meeste bomen in winterslaap. Zolang hun bladerdek nog niet alle licht wegneemt, grijpen de voorjaarsbloeiers hun kans. In Staatsbosbeheer magazine lees je welke planten dat zijn en waar je ze op hun mooist kunt bewonderen. Zoals op Landgoed Elswout bij Haarlem, waar je je in het vroege voorjaar in een sprookje waant.

Routes op landgoed Elswout
bloeiende daslook

Fotowedstrijd

Staatsbosbeheer betrekt graag natuurliefhebbers bij alles wat we doen – dus ook bij ons magazine. In elk nummer is plek voor bijzondere natuurfoto’s van lezers, zoals dit mooie mussenportret van Corry Koppejan. Wil jij met jouw foto schitteren in zomereditie? Stuur dan vóór 18 april jouw foto in rond één van de 3 thema’s: duinen, eetbare natuur of blauwgraslanden. Geplaatste foto’s belonen we met een VVV-bon t.w.v. € 50.

Stuur je foto's in
fotowedstrijd

Windmolens

Windmolens en natuurbescherming, gaat dat wel samen?! In Staatbosbeheer magazine lees je hoe een professor landschapsarchitectuur, een ecoloog en onze eigen business developer Jan Pieter Peijs daarover denken. Meer achtergrondinformatie vind je in ons dossier Windenergie.

Dossier Windenergie
windmolen

Fluitend het voorjaar in

Ecoloog en vogelaar Camilla Dreef spreekt uit ervaring: "Om de verschillende vogelgeluiden te leren herkennen kun je eigenlijk maar één ding doen: héél vaak luisteren". Om je op weg te helpen, zet Staatsbosbeheer magazine de belangrijkste voorjaarsfluiters voor je op een rij.

Naar de vogelgeluiden
Blauwborst op rietstengel

Landschap met binnenvering

Veenmoerassen zijn typische Nederlandse ‘wetlands’, natte landschappen, die niet zijn gevormd door wind, water of ijs maar (als enige!) door planten. Nergens in Nederland voelen bijzondere soorten als de veenmol en de grote vuurvlinder zich zo thuis. Boswachter Egbert Beens neemt je in Staatsbosbeheer magazine mee door het laagveen van de Overijsselse Weerribben. Zelf dit gebied ontdekken?

Naar de Weerribben
boswachter Egbert Beens

Vakmanschap

Wandelende duinen, vogelbroedgebieden, grazende pony’s, ingepolderde landbouwgrond. De natuur op het noordelijkste schiereiland van Zeeland, Schouwen-Duiveland, vraagt om kundig beheer van land, water en dieren. Staatsbosbeheer magazine schetst hoe boswachter Alex de Visser zich daar dagelijks voor inzet. Natuurlijk kun je er zelf ook een kijkje nemen.

Naar Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland