Contact

Lonken en loeren

Verleiding in de dierenwereld

Verleidingstechnieken

Bepaalde diersoorten moeten flink hun best doen of grote risico’s nemen om aan hun partner te komen. Een aantal verleidingstechnieken van mannen uit de dierenwereld. 

Verleidelijke rumba

Bij de meeste spinnen zijn de dames aanzienlijk groter dan de kereltjes. De paring is voor mannetjes dan ook niet zonder gevaar. De meeste wolfspinmannen verleiden een vrouwtje met pootgebaren, maar de gevlekte moeraswolfspin, ook trommelwolfspin genoemd, gebruikt daarnaast percussie. Hij roffelt een verleidelijke rumba op droge bladeren.

Vrije jongens

Winterse kemphanen zien er doorsnee uit, maar in het voorjaar zijn deze steltlopers uitgedost met extravagante kragen. De meeste veroveren een eigen honk van platgetrapt gras en de beste honkman krijgt de meeste vrouwen. Een minderheid van de mannen ziet eruit als vrouwtjes en gedraagt zich ook zo, behalve dan dat ze af en toe stiekem paren. 

Uitnodigend mannenkoor

Mannelijke groene kikkers werken in eerste instantie samen: ze vormen een koor en hun bolle wangen werken als geluidsversterkers. Zo’n kikkerkoor is al van een halve kilometer afstand te horen en trekt vrouwelijke fans uit de wijde omtrek. Zodra een hitsig vrouwtje zich in het koor stort, is de man die zich als eerste op haar rug vastklemt, de gelukkige.