Haardhout

Hout uit de Nederlandse bossen van Staatsbosbeheer voor in de open haard, houtkachel, tuin of voor andere toepassingen.

Verantwoord stoken

In Nederland staan bijna 1 miljoen houtkachels en -haarden, om onze woningen en gebouwen te verwarmen. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat het stoken van hout op een verantwoorde manier gebeurt, zodat de uitstoot van rook, roet, koolmonoxide en andere schadelijke stoffen (emissies) beperkt blijft. Daarom bij deze een aantal tips voor efficiënter stoken van hout in de houtkachel of open haard.

Tips voor verantwoord stoken

  1. Stook alleen gedroogd hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het dan minstens 2 jaar.
  2. Gebruik nooit geverfd, behandeld of geïmpregneerd hout (daarin zitten veel lijmstoffen). Bij verbranding kunnen zeer schadelijke stoffen vrijkomen.
  3. Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken.
  4. Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is (onvolledig). Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas.
  5. Gebruik haardhout uit duurzaam beheerde bossen. Let op het FSC- of PEFC-keurmerk, alleen dat garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerd bos.

Meer tips voor verantwoord stoken

Kijk voor meer informatie over verantwoord stoken op de website van Milieu Centraal. Of bekijk onderstaand filmpje van de 'Zwitserse methode'.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten