Contact

Hazelmuis

De hazelmuis is een vliegensvlug muisje dat vooral 's nachts in bomen en struiken leeft en uitsluitend in Zuid-Limburg voorkomt. Staatsbosbeheer doet er alles aan om het leefgebied van dit 'nachtaapje' veilig te stellen.

Meer weten?

Hazelmuis

Hij kan zich uitstekend schuil houden, maar mocht je hem toch ontdekken, dan sta je oog in oog met een pluizig bruin muisje, met karakteristiek pluimstaartje en zwarte kraaloogjes. Kieskeurig is hij wel: hij komt alleen in Zuid-Limburg voor. In halfopen, zonnige bosranden met veel struikgewas. Staatsbosbeheer en partners doen er alles aan om zijn leefgebied met uitgekiend beheer te beschermen.

Maak kennis met de hazelmuis in de podcast Groene Oren en op je wandelingen door het Limburgse heuvelland. 

Hazelmuis vertelt...

“En dan zeg ik, kom op jongens, dooreten. Die winterslaap komt eraan,” vertelt hazelmuis Wart in de derde aflevering van de podcastserie Groene Oren. Als studiogasten vertellen planten, bomen en dieren zelf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven er uit en hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren? 
 

Maak kennis met hazelmuis

in Staatsbosbeheer Magazine een kleurrijk portret van de hazelmuis en zijn Zuid-Limburgse thuis. 

Lees over hazelmuis

Wist je dat...

... de hazelmuis wel een kwart van zijn gewicht 'opvet' voordat hij in oktober in winterslaap gaat?

Wat weten we nog meer van de hazelmuis? Hoe gaat het in Nederland met hem? En wat doet Staatsbosbeheer om hem te beschermen?

Check de feiten en cijfers

Op zoek naar de hazelmuis

Zuid-Limburg heeft een unieke bewoner: de hazelmuis. Dit 'nachtaapje' leeft vooral 's nachts, maar wie weet zie je hem wel op je wandeling langs bosranden in struiken en bomen in het Limburgse heuvellandsdchap.

Ontmoet de hazelmuis

Over Groene Oren

In de vierdelige podcastserie Groene Oren worden bijzondere dieren uit de Nederlandse natuur als ‘studiogast’ geïnterviewd over hun dagelijks leven. De serie is geïnspireerd op het Amerikaanse ‘Everything is alive’. De podcast Groene Oren is te vinden in de bekende podcastplayers, zoals Apple Podcasts en Spotify. 

Luister alle afleveringen