Gentiaanblauwtje

Dit zeldzame vlindertje heeft de klokjesgentiaan en steekmieren nodig om te leven. Met zorgvuldig beheer zorgen we ervoor dat die voorhanden zijn in zijn leefgebied.

Meer weten?

Gentiaanblauwtje

Met wat geluk zie je boven de heide het zilver-blauwe vlindertje vliegen: het gentiaanblauwtje. Dit kieskeurige vlindertje is afhankelijk van open terrein met klokjesgentiaan en steekmieren. Staatsbosbeheer doet er dan ook alles aan om het leefgebied van dit zeldzame vlindertje te behouden.

Maak kennis met het gentiaanblauwtje via de podcast, bekijk achtergrondinformatie en ga mee op zoek naar dit zeldzame vlindertje.

Gentiaanblauwtje vertelt...

“Ik voel me eigenlijk nog steeds een rups,” vertelt gentiaanblauwtje Lies in de tweede aflevering van de podcastserie Groene Oren. Als studiogasten vertellen planten, bomen en dieren zelf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven er uit en hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren? 
 

Maak kennis met het gentiaanblauwtje

Lees het kleurrijke portret van het gentiaanblauwtje en zijn leefomgeving in het Staatsbosbeheer Magazine. 

Lees over gentiaanblauwtje

Wist je dat...

..het gentiaanblauwtje een bijzondere relatie heeft met de klokjesgentiaan en met steekmieren?

Wat weten we nog meer van het gentiaanblauwtje? Hoe gaat het in Nederland met hem? En wat doet Staatsbosbeheer om het leefgebied van deze soort te beschermen?

Check de feiten en cijfers

Over Groene Oren

In de vierdelige podcastserie Groene Oren worden bijzondere dieren uit de Nederlandse natuur als ‘studiogast’ geïnterviewd over hun dagelijks leven. De serie is geïnspireerd op het Amerikaanse ‘Everything is alive’. De podcast Groene Oren is te vinden in de bekende podcastplayers, zoals Apple Podcasts en Spotify.

Luister alle afleveringen