Contact

Eik

De 'koning van het bos' is een wereld op zich, daarom zijn we zuinig op de eik en geven we hem zoveel mogelijk de ruimte.

Meer weten?

Eik

De eik is de koning van het bos. Deze sterke loofbomen kunnen wel 500 jaar worden en zijn belangrijk voor de natuur. Er zitten zoveel insecten op deze boom, dat een bejaarde eik een ecosysteem op zich is.

Maak kennis met de eik via de podcast, bekijk achtergrondinformatie en bekijk de eiken in jouw eigen omgeving met andere ogen.

Eik vertelt...

“Eikenprocessierups?! Ik heb veel meer last van de eikenbladroller! Maar daar hoor je nou nooit een mens over,” vertelt Paulien de eik in deze aflevering van de podcastserie Groene Oren. Als studiogasten vertellen planten, bomen en dieren zelf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven er uit en hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren? 

Wist je dat...

... de eik in mythes vaak wordt omschreven als een sterke, evenwichtige en wijze boom. Maar ook daarbuiten is de eik bijzonder. Zo legt het vliegend hert haar eitjes alleen in rottend eikenhout, niet in andere houtsoorten. Meer weten? Lees het artikel Krasse knarren uit het Staatsbosbeheer magazine.

Lees over de eik

Wat doet de boswachter

Boswachters zijn fan van de eik. De boom is namelijk heel veelzijdig: hij is waardevol omdat hij bijdraagt aan de biodiversiteit, hij levert goed houten en is redelijk goed bestand tegen klimaatverandering. Daarom planten we in nieuw bos veel eiken. Ook geven we ze zoveel mogelijk ruimte om te groeien, door af en toe omliggende bomen weg te halen.

Ga op zoek naar de eik

Eiken vind je op veel plaatsen. Deze routes brengen je langs de mooiste exemplaren (klik het filter Routes aan).

Spot de eik

Over Groene Oren

In de podcastserie Groene Oren worden bijzondere dieren uit de Nederlandse natuur als ‘studiogast’ geïnterviewd over hun dagelijks leven. De serie is geïnspireerd op het Amerikaanse ‘Everything is alive’. De podcast Groene Oren is te vinden in de bekende podcastplayers, zoals Apple Podcasts en Spotify.

Luister alle afleveringen