Eik

De eik is de Koning van het bos. Met zijn wortels en takken vormt hij een ecosysteem op zich. Daarom zorgen we goed voor deze majestueuze loofboom.

Meer weten?

Eik

De Koning van het bos wordt de eik wel genoemd. Geen wonder; eiken kunnen wel 500 jaar worden en zijn belangrijk voor de natuur. Er zitten zoveel insecten op deze boom, dat een bejaarde eik een ecosysteem op zich is.

Maak kennis met de eik via de podcast en achtergrondinfo. Wedden dat je eiken voortaan met andere ogen bekijkt?

Eik vertelt...

“Eikenprocessierups?! Ik heb veel meer last van de eikenbladroller! Maar daar hoor je nou nooit een mens over,” vertelt Paulien de eik in Groene Oren in deze aflevering van de podcastserie Groene Oren. In Groene Oren vertellen planten, bomen en dieren zelf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven er uit en hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren.

Wat doet de boswachter

Onze boswachters zijn fan van de eik. Omdat 'ie waardevol is en bijdraagt aan de biodiversiteit, goed hout levert en redelijk goed bestand is tegen klimaatverandering. Daarom planten we in nieuw bos veel eik. Ook geven we eiken zoveel mogelijk ruimte om te groeien, door af en toe omringende bomen weg te halen.

Meer over eiken en bossen

Wist je dat...

... de eik in de mythologie vaak wordt omschreven als een sterke, evenwichtige en wijze boom. Maar ook daarbuiten is de eik bijzonder. Zo legt het vliegend hert haar eitjes alleen in rottend eikenhout, niet in andere houtsoorten. Meer weten? Lees het artikel Krasse knarren.

Lees over de eik

Ga op zoek naar de eik

Eiken kom je overal wel tegen, maar de mooiste 'eikenroutes' hebben we even voor je verzameld (klik op filter Routes). Wedden dat je anders gaat kijken naar deze majestueuze boom?

Bekijk de eik

Over Groene Oren

In de podcastserie Groene Oren worden bijzondere dieren uit de Nederlandse natuur als ‘studiogast’ geïnterviewd over hun dagelijks leven. De serie is geïnspireerd op het Amerikaanse ‘Everything is alive’. De podcast Groene Oren is te vinden in de bekende podcastplayers, zoals Apple Podcasts en Spotify.

Luister alle afleveringen