Contact

Gentiaanblauwtje

Dit zeldzame vlindertje heeft de klokjesgentiaan en steekmieren nodig om te leven. Met zorgvuldig beheer zorgen we ervoor dat die voorhanden zijn in zijn leefgebied.

Gentiaanblauwtje

Met wat geluk zie je boven de heide het zilver-blauwe vlindertje vliegen: het gentiaanblauwtje. Dit kieskeurige vlindertje is afhankelijk van open terrein met klokjesgentiaan en steekmieren. Staatsbosbeheer doet er dan ook alles aan om het leefgebied van dit zeldzame vlindertje te behouden.

Maak kennis met het gentiaanblauwtje in de podcast die binnenkort verschijnt, achtergrondinformatie en ga mee op zoek naar dit zeldzame vlindertje.

Gentiaanblauwtje vertelt...

Binnenkort kun je hier de podcast van gentiaanblauwtje beluisteren!

In Groene oren leggen wij ons oor te luister in de natuur. Als studiogasten vertellen planten, bomen en dieren zelf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven er uit en hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren?

Maak kennis met gentiaanblauwtje

Lees het kleurrijke portret van het gentiaanblauwtje en zijn leefomgeving in het Staatsbosbeheer Magazine. 

Lees over gentiaanblauwtje

Wist je dat

Gentiaanblauwtje een bijzondere relatie heeft met de klokjesgentiaan en met steekmieren?

Wat weten we nog meer van het gentiaanblauwtje? Hoe gaat het in Nederland met hem? En wat doet Staatsbosbeheer om het leefgebied van deze soort te beschermen?

Check de feiten en cijfers

Ga op zoek naar het gentiaanblauwtje

Voor het gentiaanblauwtje moet je op de heide zijn. Vochtige zandgronden in zuid-, midden- en noordoost-Nederland zijn favoriet. 

Spot het gentiaanblauwtje