Jaar van het Cultureel Erfgoed

Een jaar lang extra aandacht voor de belangrijke rol die erfgoed speelt in het cultureel diverse Europa. Met allerlei activiteiten en evenementen om ons erfgoed te beleven of opnieuw te ontdekken.

Landgoed Oranjewoud

Het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed is een initiatief van de Europese commissie om mensen in contact te brengen met het vaak verborgen en onbekende erfgoed. Staatsbosbeheer zet maandelijks één van onze cultuurhistorische parels in de kijker. In augustus is dat landgoed Oranjewoud in Oranjewoud bij Heerenveen. 

Landgoederen en Buitenplaatsen

Midden in Friesland ligt Oranjewoud. Dit landgoederendorp staat centraal in het kader van Leeuwarden Culturele hoofdstad 2018 met festivals en activiteiten. Het dorp Oranjewoud is een voormalige buitenplaats van de Friese Nassaus met mooie landhuizen en schitterende tuinen. De Nassaus kochten in 1664 heidevelden ten oosten van Heerenveen en stichtten er het lustslot met park Oranjestein. Toen begon de ontwikkeling van Oranjewoud als vestigingsplaats van de Friese adel. Het oorspronkelijke buitenverblijf van de Friese Nassaus werd in 1803 gesloopt. Op dezelfde plek verrees in 1830 het neo-klassieke landhuis Oranjewoud met een prachtige romantische tuin. Staatsbosbeheer bezit een groot deel van de landgoederen en wil je graag deelgenoot maken van de allure en bijzondere geschiedenis die je er proeft en kan beleven.

Oase Oranjewoud

Midden in het parklandschap ligt het fraaie museum Belvédère. Een architectonisch hoogstandje, perfect gevoegd in het historische landschap van Oranjewoud.Tot en met 23 september is hier de tentoonstelling ‘Oase Oranjewoud’ te zien, een verrassende en gevarieerde tentoonstelling over natuur en natuurbeleving. Hedendaagse kunstenaars tonen een grote verscheidenheid aan schilderijen en installaties. Het internationale fotofestival Noorderlicht heeft zich voor de gelegenheid aangesloten bij ‘Oase Oranjewoud’ en toont spraakmakende fotografie. 
Een wandeling door het prachtige museumpark en het omringende parklandschap completeert een bezoek aan Oranjewoud. Geniet van de natuur, de prachtige lanen en de adellijke landhuizen. 

Tips van de boswachter

  • Oranjewoud ontdekken met een boswachter? Ga mee met een excursie op maat voor groepen. Neem hiervoor contact op met boswachter Manon van Wesel via m.vanwesel@staatsbosbeheer.nl
  • Geïnteresseerd in landschapsarchitectuur en tuinontwerp? Op landgoed Oranjewoud vind je zowel de klassieke Franse barokstijl als de romantische Engelse landschapsstijl.
  • Traditie voor wandelaars: beklim aan het eind van de wandeling de Belvédère, een uitzichttoren die rond 1930 is gebouwd. De toren biedt een prachtig uitzicht over heel Oranjewoud en wijde omgeving.
  • Lekker struinen of stevig kilometers maken? Kies je eigen route langs het wandelnetwerk. Op elke parkeerplaats in Oranjewoud staan borden waar je je eigen route kunt samenstellen.
     

Staatsbosbeheer en cultureel erfgoed

Staatsbosbeheer is eigenaar van een breed scala aan monumenten die aan onze zorg zijn toevertrouwd. We beheren meer dan 800 Rijksmonumenten. Van buitenplaatsen, forten, kastelen, hunebedden en historische tuinen tot oude spoorbruggen en archeologische schatten. Het zijn monumenten van wereldklasse die onlosmakelijk verbonden zijn met het landschap waarin zij staan. Samen vertellen ze het verhaal over de geschiedenis van Nederland. We koesteren ons cultureel erfgoed en geven monumenten een nieuwe functie, met respect voor de historie en de natuur. Samen met overheden, ondernemers en honderden vrijwilligers zorgen we ervoor dat de monumenten en het landschap behouden en toegankelijk blijven. Lees meer over het erfgoed van Staatsbosbeheer.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten