Jaar van het Cultureel Erfgoed

Een jaar lang extra aandacht voor de belangrijke rol die erfgoed speelt in het cultureel diverse Europa. Met allerlei activiteiten en evenementen om ons erfgoed te beleven of opnieuw te ontdekken.

Kuinderbos

Staatsbosbeheer neemt deel aan het Europees erfgoedjaar en nodigt iedereen uit om het cultureel erfgoed dat we beheren, te beleven of opnieuw te ontdekken. Zoals bijvoorbeeld het gemaakte land op delen van de voormalige Zuiderzee in Flevoland waaronder de Noordoostpolder met het Kuinderbos.

Zelf zien

Ga mee op excursie door het Kuinderbos, ooit de bodem van de Zuiderzee. Stap op de fiets of in de bolderkar en laat je onderdompelen in het rijke verleden van dit veelzijdige gebied. De gids neemt je mee naar de culturele parels en vertelt je de verhalen over ridders en heren, haven- en handelsactiviteiten. Je komt van alles te weten over de drooglegging, de archeologie en het cultureel erfgoed.

Fietsexcursie
Data: 15, 29 april, 13, 19, 27 mei, 3, 9 juni Duur: 2 uur. Neem je eigen fiets mee. Meer informatie en aanmelden 
Bolderkarexcursie
Data: 5 mei. Duur: 1,5 uur. Meer informatie en aanmelden

Nieuw land

De Noordoostpolder in provincie Flevoland is ruim 75 jaar geleden drooggelegd. Het nieuwe land dat vrij kwam, werd toebedeeld aan boerenfamilies die op het oude land geen ontwikkelmogelijkheden meer hadden. Voor deze nieuwe bewoners zijn ook recreatieve voorzieningen aangelegd. De oude eilanden en de bij drooglegging van de zeebodem gevonden artefacten werden vaak als inspiratiebron hiervoor gebruikt. Een bijzonder element dat de kop van de Noordoostpolder opfleurt is het inmiddels volwassen Kuinderbos, aangelegd op grond waar landbouw niet mogelijk was. Het Kuinderbos is rijk aan verschillende soorten planten, dieren en vele sporen uit het verleden: van restanten van de Kuinderburcht en een middeleeuwse haven tot de meetstoelen die herinneren aan de periode van de drooglegging.

Tips van de boswachter

  • Vier dit jaar het 100-jarig bestaan van de Zuiderzeewet in Flevoland. Een uitgebreide programmering voor zowel experts als het grote publiek. Meer informatie op 100jaarzuiderzeewet.com
  • Kom logeren bij de boswachter en word wakker midden in het Kuinderbos. Op natuurkampeerterrein De Veenkuil en je jaarrond welkom. Neem je eigen tent mee en slaap op een vlot, in de boomhut of op een reguliere kampeerplaats. Vooraf reserveren. Extra feest is het op 6 en 7 juni tijdens het Uit-jeTent Festival

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten