Jaar van het Cultureel Erfgoed

Een jaar lang extra aandacht voor de belangrijke rol die erfgoed speelt in het cultureel diverse Europa. Met allerlei activiteiten en evenementen om ons erfgoed te beleven of opnieuw te ontdekken.

Klooster Ter Apel

Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is een initiatief van de Europese commissie om mensen in contact te brengen met het vaak verborgen en onbekende erfgoed. Staatsbosbeheer verbindt zich aan dit erfgoedjaar door maandelijks één van onze cultuurhistorische parels in de kijker te zetten. In november is dat Klooster Ter Apel.

Verleden en toekomst gebundeld

In het zuidoosten van de provincie Groningen, op een beboste zandrug langs de eeuwenoude handelsroute Munster-Groningen, ligt het middeleeuwse Klooster Ter Apel. Voor doortrekkende reizigers en pelgrims was het klooster een plaats voor gastvrijheid en toewijding. Tot op de dag van vandaag is dit klooster een ontmoetingsplaats gebleven, met enkel wat accenten aangepast aan de tijd. Het is nu een karakteristieke plek waar natuur en cultuur samensmelten. Zo is er in het conventgebouw onder meer het Museum voor Klooster- en Kerkgeschiedenis en Religieuze Kunst gevestigd, met verschillende galerieën met hedendaagse kunst. Deze cultuurhistorie samen met de nabij gelegen Ter Apeler bossen en de idylle van het riviertje de Ruiten Aa is, dit deel van Groningen zeker de moeite waard voor een bezoek.

Klooster Ter Apel

De provincie Groningen is beroemd vanwege haar vele middeleeuwse kerken. Maar ooit bloeide hier ook het kloosterleven. Naast wat kleinere restanten, is er van de ongeveer dertig kloostercomplexen slechts één klooster grotendeels intact overgebleven: Ter Apel. Het klooster geldt zelfs als het enige nog bestaande plattelandsklooster van Noord-Nederland. Het kloostercomplex heeft door de jaren heen veel aanpassingen ondergaan en behoort sinds 1992 tot de UNESCO Top 100 van onroerende objecten in Nederland. Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werken nu samen aan een landschapsvisie voor het hele gebied.

Op excursie met de boswachter

Op 25 november neemt de boswachter je mee op excursie door Ter Apelerbossen, één van de oudste bossen van de provincie Groningen. Na afloop van de informatieve wandeling door de natuur rondom het Klooster Ter Apel, kun je op eigen gelegenheid de nodige cultuur snuiven in en om het klooster. Klooster Ter Apel opent deze dag haar deuren van 13-17 uur. Meer informatie en aanmelden 

Tips van de boswachter

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten