Jaar van het Cultureel Erfgoed

Een jaar lang extra aandacht voor de belangrijke rol die erfgoed speelt in het cultureel diverse Europa. Met allerlei activiteiten en evenementen om ons erfgoed te beleven of opnieuw te ontdekken.

Ballooërveld

Staatsbosbeheer neemt deel aan het Europees Erfgoedjaar en nodigt iedereen uit om het cultureel erfgoed en de landschappen die we beheren, te beleven en het verhaal er achter te ontdekken. Zoals bijvoorbeeld het Ballooërveld dat al eeuwen door mensen is doorkruist. Een opmerkelijk natuurgebied bezaait met zichtbare sporen uit verschillende tijdlagen van de Drentse geschiedenis.

Ballooërveld : Middeleeuwse snelweg

Natuurgebied Ballooërveld ligt tussen de plaatsen Gasteren, Rolde en Loon en maakt deel uit van Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Het gebied staat naast de weidse heidevelden en stuifzandvlaktes bekend om de goed bewaard gebleven historische sporen uit verschillende tijdlagen, met daarbij de ecologische en aardkundige waarden. In het landschap vind je naast prehistorische grafheuvels ook Celtic fields uit de IJzertijd en de militair nalatenschap uit WO II zoals een tankgracht. Ook het levende erfgoed maakt hier deel van uit, zoals de schaapskudde van zo’n 400 Drentse Heideschapen die het Ballooërveld begraast: zo blijft de geschiedenis aan de grote stille heide letterlijk levend!

Eeuwenlang hebben mensen het Ballooërveld doorkruist. Bijzonder is het groot aantal karresporen uit de Middeleeuwen. Velen koersten in die tijd te voet of met karren op de toren van Rolde. Het Ballooërveld wordt dan ook de ‘snelweg van de Middeleeuwen’ genoemd. Grenzeloos erfgoed van vervaagde herinneringen in het Ballooërveld. Staatsbosbeheer heeft zich samen met vele andere partijen ingezet om deze sporen te behouden en zichtbaar te maken voor jou als bezoeker.

Zelf zien: Tijdreis over het Ballooërveld

Op 29 december nemen gidsen je mee voor een ontdekkingstocht door Ballooërveld. Tijdens deze wandeling van 2 uur duik je de geschiedenis in van dit eeuwenoude erfgoed. Onderweg krijg je meer te zien en te weten over de sporen die de vroegere bewoners van dit gebied hebben nagelaten uit verschillende tijdlagen. De combinatie van natuur en archeologie draagt er toe bij dat je voor altijd anders naar het Ballooërveld zult kijken. Deelname is gratis. Meer informatie en startlocatie

Tips van de boswachter

  • Bezoek de schaapskooi van het Ballooërveld. Het hele jaar door trekt de grootste schaapskudde van Drenthe eropuit om de heide open te houden.
  • Bekijk de site van Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa eens. Hier kom je alles te weten over het uitgestrekte natuurgebied waar het Ballooërveld deel van uitmaakt. Met natuurlijk veel informatie over wat er te doen is.
  • De boswachter heeft een mooie wandeling (9 km) voor je uitgezet over het Ballooërveld. Meer informatie en downloaden boswachterspad Ballooërveld
  • Breng een bezoek aan het Strubben-Kniphorstbosch: de randstad van prehistorie. Een gebied vol wandel- fietsroutes die je dwars door de natuur langs hunebedden en, grafheuvels voeren.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten