Contact

Het zit in onze natuur

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 ha natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten.

GPS navigatie: wat en hoe?

Bij Staatsbosbeheer kun je avontuurlijk op pad met behulp van Global Positioning System (GPS). Daarbij wijk je af van de geijkte paden en kom je op verborgen en onbekende plekken. Je kunt kiezen uit een wisselend aanbod van GPS-routes door natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Daarnaast liggen er ook soms geocaches verstopt, ‘schatkisten’ met verrassingen voor de vinder.

GPS op je smartphone

Op alle moderne smartphones zit een GPS. Als je een speciale navigatie-app download, kun je routes lopen en geocaches vinden. Natuurlijk kun je ook een apart GPS-apparaat (navigatieaparaat) kopen of huren, bijvoorbeeld bij Bever Zwerfsport of via www.gpshuren.nl. Dit heeft als voordeel een langere accu-duur, is meer robuust, watervast en het apparaat is speciaal voor navigeren gemaakt. Maar voor een gewone zondagse wandeling is een smartphone goed geschikt.

Navigatie-apps

Voor smartphones zijn er een aantal apps waarmee je kunt navigeren, zoals Geo-tracker, GPX-viewer, Viewranger en TopoGPS. Via deze apps heb je toegang tot bestaande GPS-routes.  Het bestandsformaat van een GPS route is GPX. Maar je kunt ook zelf een GPS-route maken. Uiteraard houden deze apps bij waar je zelf buiten bent. Van sommige Staatsbosbeheer wandelroutes en trailrunroutes is een GPX-bestand beschikbaar. Wil je een GPX-bestand downloaden, installeer dan eerst één van de GPS-apps op je smartphone. Je kunt de apps vinden in de Playstore (Android) of iTunes Store (Apple). Voor uitgebreide instructies verwijzen we naar handleidingen van de apps.

Wandelen of trailrunnen met GPS

De normale gebiedsregels gelden ook voor GPS-wandelaars. Je vindt de plaatselijk geldende regels altijd op de toegangsborden. Respecteer afgebakende begrazingsterreinen en broedgebieden. Klim niet over hekken en loop niet over privéterreinen en erven zonder toestemming van de eigenaar.

Zelf een geocache plaatsen of route uitzetten

Wil je een GPS-route uitzetten door een (deel van een) natuurgebied van Staatsbosbeheer of een cache plaatsen in dat gebied? Dan heb je vooraf toestemming nodig van de boswachter. Je kunt via e-mail je aanvraag doen. Stuur daarvoor een ingevulde gebruiksovereenkomst (PDF) mee. Je vindt de boswachter van het natuurgebied waar je de route wilt uitzetten als volgt: klik op Natuurgebieden en voer onder 'In de buurt van' (zie linkerkolom) een plaatsnaam in, in de buurt van waar je de route of geocache wilt uitzetten. In de zoekresultaten vind je dan het bijbehorende natuurgebied. Bij het gebied vind je het e-mailadres en telefoonnummer van de boswachter.

Informatieve sites over gps, geocaching en gps-wandelingen: