Contact

Activiteiten

Beleef de natuur! We hebben het hele jaar door 1001 activiteiten voor jong en oud, met of zonder boswachter.

Kievitsbloemen van het het Zwarte Water

Maak een vaar- en wandeltocht langs de kievitsbloemen van natuurgebied De Brommerd. De Brommerd ligt in de uiterwaarden van de rivier het Zwarte Water, en is een van de weinige plekken waar dit zeldzame bolgewas nog massaal voor komt. In april kleurt deze wilde tulp de weilanden prachtig paars: zeker een kijkje waard! 

Programma

Vanuit het Hanzestadje Hasselt vaart de excursieboot je vanaf de historische kalkovens, via de stadsgrachten, het Zwarte Water op richting natuurreservaat De Brommerd. Onderweg vertelt de stadsgids je over het roemruchte verleden van Hasselt. Bij natuurreservaat De Brommerd ga je aan wal voor een rondwandeling langs honderdduizenden paars- of witbloeiende kievitsbloemen - ook wel de wilde tulp genoemd. Je krijgt alle tijd om de bloemen van dichtbij te bekijken of te fotograferen. De boswachter vertelt je tijdens de wandeling wat er verder te zien, te ruiken en te proeven is.

De kievitsbloem

Groei & bloei
De kievitsbloem is een vroege voorjaarsbloeier, met de aardhommel als bestuiver van de bloemen. Tijdens de bloei vormt de plant in de grond een nieuw bolletje, waar het jaar erop een nieuw plantje uit groeit. Maar de kievitsbloem heeft nog een manier om zich voort te planten: na de bloei verspreiden de zaden zich drijvend op het water.

De mineraalrijke klei die na winterse overstromingen achter blijft op het land, vormen het voedsel voor de kievitsbloem. Het plantje is dan ook sterk afhankelijk van zijn leefomgeving. Op De Brommerd groeit nog een aantal zeldzame plantensoorten, zoals de gulden boterbloem, kraailook, grote pimpernel en wilde margriet.

Tussen de vele paarsbloeiende kievitsbloemen staan ook witte exemplaren. Deze missen het paarse kleurpigment, het zijn dus eigenlijk albino’s. De meeste paarsbloeiende planten hebben één bloem, een enkele twee en in een zeldzaam geval drie. En met een beetje geluk kun je een dubbele witte tegenkomen.

Verspreiding
90 procent van de in Nederland voorkomende kievitsbloemen groeit langs het Zwarte Water. Verder komen er in natuurgebieden in Zuid Holland kievitsbloemen voor, alleen in veel kleinere aantallen.

Zelf in de tuin?
Wil je kievitsbloemen in je tuin? Verschillende tuincentra verkopen kievitsbloembolletjes om in je tuin te poten.

Gebied:
Zwarte Water
Datum:
woensdag, 17 apr 2019
 
donderdag, 18 apr 2019
 
vrijdag, 19 apr 2019
 
zaterdag, 20 apr 2019
Toon meer Toon minder
Prijs:
€ 20
Leeftijd:
vanaf 12 jaar
Contact:

Aanmelden bij Hanzestad Hasselt Marketing 038-4773794 of via info@hanzestadhasselt.nl

Praktisch:
  • Starttijd: 9.30 en 13.30 uur
  • Kleed je op het weer en trek stevige schoenen aan
  • Niet geschikt voor mindervaliden, de route gaat door het veld
  • Honden niet toegestaan

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten