Activiteiten

Beleef de natuur! We hebben het hele jaar door 1001 activiteiten voor jong en oud, met of zonder boswachter.

Cursus Sterrenkunde Schoorlse Duinen

Altijd al meer willen weten van sterren, spectra, lichtjaren, neutronensterren, supernovae, zwarte gaten, de Hubble constante en het uitdijend heelal? Grijp dan nu je kans! In een interessante cursus van 9 avonden, ga je van alles leren over sterrenstelsels, planeten en de Oerknal. Deze begrippen kom je vaak tegen in kranten en tijdschriften. Wanneer je deze cursus volgt kun je de discussies in de artikelen begrijpen. Maar deze cursus kan ook de start zijn van een fijne hobby. Het docententeam van AWSV Metius, de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging is verantwoordelijk voor deze cursus in Buitencentrum Schoorlse Duinen. En voorkennis is niet nodig.

Boek nu

Voor wie?

Een voortgezette schoolopleiding of kennis van wiskunde en natuurkunde is niet nodig. Heb je die wel, dan is dat mooi meegenomen. Ben je student? Ook dan is deze cursus geschikt voor je. 

Wanneer?

De cursus beslaat 9 donderdag avonden van 19.30 tot uiterlijk 22.00 uur

  • 8, 15, 22 en 29 maart 
  • 5, 12, 19 en 26 april
  • 3 mei

Wat komt er aan bod?

In de 9 lessen worden veel aspecten van de tegenwoordige astronomie behandeld, waar relevant samen met hun ontwikkelingsgeschiedenis. De voornaamste onderwerpen zijn: zon, aarde, maan en hun onderlinge bewegingen; ons zonnestelsel met de beschrijving van de aard van de planeten, hun banen en hun afstanden; werken met een planetarium-programma; telescopen en beeldvorming daarin, filters, licht en spectroscopie, het Doppler-effect; gebruik van andere delen van het elektromagnetische spectrum, radiosterrenkunde, ons beeld van het Melkwegsterrenstelsel; soorten sterren, Cepheïden en nogmaals afstandsbepalingen; andere sterrenstelsels, de uitdijing van het heelal, de levensloop van sterren en het Hertzsprung-Russeldiagram; novae en supernovae, neutronensterren, pulsars, zwarte gaten, de evolutie van het heelal, de vorming van sterren en sterrenstelsels, inleiding in de speciale relativiteitstheorie en zijn betekenis in de kosmos. 
Een uitgebreide beschrijving per module staat op de website van Metius. Klik op 'cursus' aan de linkerkant.

Wat krijg je?

De cursus wordt met behulp van PowerPoint presentaties gegeven, je krijgt de handouts gemaild. Ook kun je gebruik maken van een speciale cursistenwebsite met extra informatie. Aan het eind van de cursus ontvang je een CD met de presentaties, een eenvoudig planetariumprogramma en een aantal gebruikte animaties. Tijdens de cursusavonden is er koffie en thee.

 

 

 

Wist je dat...

De docenten van Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging Metius begeleiden ook de sterrenkijkavonden en vollemaanwandelingen door de Schoorlse Duinen. Leuk en boeiend om eens mee te maken. 

Gebied:
Schoorlse Duinen
Datum:
donderdag, 8 mrt 2018
Van:
  • 19:30 uurtot:22:00 uur
Prijs:
€ 130.00
Contact:

Voor meer informatie: 072-5093352

Praktisch:
  • de prijs van € 130,- voor 9 avonden is incl. koffie en thee
  • de activiteit is geschikt voor mindervaliden
  • aanmelden kan uitsluitend via deze site, meld je aan vóór 26 februari!
  • minimaal aantal deelnemers 9 (indien er niet voldoende deelnemers zijn, wordt de cursus geannuleerd en volgt restitutie van het cursusgeld)

Startpunt

Buitencentrum Schoorlse Duinen
Oorsprongweg 1 (navigatieadres: Heereweg 62)
1871 HA Schoorl
Naar startpunt
Buitencentrum Schoorlse Duinen Buitencentrum Schoorlse Duinen

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten