Contact

Activiteiten

Beleef de natuur! We hebben het hele jaar door 1001 activiteiten voor jong en oud, met of zonder boswachter.

Expeditie Rottumeroog

Expedities 2018 uitverkocht
Alle expedities naar Rottum zijn voor 2018 volgeboekt. Er komen geen nieuwe data bij. Wil je als eerste op de hoogte gesteld worden van de expeditiedata in 2019? Abonneer je dan op de nieuwsbrief (onderaan deze pagina) of volg het blog van de boswachters van Rottum

De expeditie

Altijd al naar een onbewoond en mythisch eiland gewild? Staatsbosbeheer organiseert ieder jaar expedities naar het Groningse Waddeneilandje Rottumeroog. Een unieke kans om te genieten van de rust en stilte van het Werelderfgoed Waddenzee en een ontmoeting met zeehonden en vogels.

Noodzaak: bereid je goed voor

Let op: bereid je goed voor op deze intensieve tocht, en lees de flyer Belangrijke Informatie (pdf). Ook de vertrektijden staan hierin vermeld, die verschillen per datum. Deze dag heet met recht een expeditie: afhankelijk van het weer duurt de totale tocht 12 tot 13 uur. De vaartocht is 3 tot 4 uur (enkele reis).

Vaartocht

Je vaart vanuit Lauwersoog met de ms Noordster naar Rottumeroog en terug. Terwijl het schip zich een weg zoekt door de meanderende vaargeul, geniet je van het weidse uitzicht over het wad. Onderweg kom je langs Rottumerplaat, waar regelmatig een grote groep zeehonden ligt.

Op een onbewoond eiland!

Bij Rottumeroog ga je van boord. Door het lage water loop je naar het eiland. Daar neemt de gids van Staatsbosbeheer je mee voor een rondwandeling. Hij vertelt je over de geschiedenis van het eiland, en de planten en dieren die hier voorkomen. Ook geeft hij je een kijkje in de ontwikkelingen op het gebied van het beheer en beleid. Op enkele dagen reist er ook een cultuurhistorische gids mee.

 

Meer weten?

Lees alles over de 10 Nederlandse onbewoonde eilanden en zandplaten in de Waddenzee in de flyer Op een onbewoond eiland in de Waddenzee(pdf). Neem ook eens een kijkje op Waddenzee.nl.

Gebied:
Rottum
Duur:
ongeveer 13 uur
Praktisch:
  • Let op: deze excursie is zwaarder en langer dan gemiddeld, en daarom niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar en mindervaliden
  • Duur expeditie: 12 tot 13 uur (afhankelijk van windrichting en tij), waarvan bezoek aan het eiland ca 4 uur en de vaartocht van ca 3 uur (enkele reis; bij extreem laag water duurt de vaartocht langer)
  • Kijk de middag voor je vertrek vanaf 14.00 uur op het Rottum-weblog voor actuele informatie, zoals eventuele annulering ivm onveilige weeromstandigheden of te hoog/ laag water (dit beoordeelt de schipper)
  • Je boeking is bindend: kom je niet of niet op tijd, dan zijn de kosten voor eigen rekening
  • Bij minder dan 20 deelnemers behoudt Staatsbosbeheer zich het recht voor om de expeditie te annuleren. Je geld wordt teruggestort en je kunt zelf een nieuwe boeking plaatsen.   
  • Prijs: inclusief 1x koffie of thee bij aankomst, lunchpakket voor onderweg (4 volkorenbroodjes met ham en kaas, mueslibol, appel en water) en een kom groentesoep op de vaartocht terug. Liever vegetarisch? Graag bij de boeking aangeven.Tegen contante betaling zijn aan boord extra koffie/ thee, drankjes en versnaperingen verkrijgbaar.
  • Honden niet toegestaan.
Visserijhaven
Haven
9976 VN Lauwersoog
Hoe kom ik er?
Visserijhaven Visserijhaven

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten