Zakendoen

Ondernemen in de mooiste natuur van Nederland? Dat kan. Bij Staatsbosbeheer staan we open voor ideeën van ondernemers.

Wat beheert Staatsbosbeheer?

Bij Staatsbosbeheer doen we méér dan alleen goed zorgen voor Nederlandse natuur. We herstellen, onderhouden en heropenen ook zo’n 1900 belangrijke cultuurhistorische locaties, gebouwen en wegen. Van landgoederen en buitenplaatsen tot stoere forten en kastelen. Bijzondere locaties die elk jaar een miljoenenpubliek trekken.

Beschermen

Staatsbosbeheer wil in de eerste plaats de natuur beschermen, dat zien wij als onze kerntaak. Inmiddels gaat het dan om zo’n 265.000 hectare – bijna 500.000 voetbalvelden in oppervlakte. Van prachtige bossen, landschappen en landgoederen tot weidse heidevelden tot ongerepte moerasgebieden en historische veengronden. Verspreid door heel Nederland en voor 92 procent geopend voor het publiek.

Bovendien beheren we circa 800 monumenten door het hele land. Vaak eeuwenoude kastelen, forten en villa’s met een grote historische waarde. Ook deze stellen we als het even kan open voor bezoekers, vanuit onze filosofie van beheren, beleven en benutten. 

Van kampeerterrein tot fietspad

Staatsbosbeheer doet nog veel meer. Vakantiegangers in eigen land kunnen bijvoorbeeld terecht op één van onze tientallen natuurkampeerterreinen of in onze ruim 50 vakantiewoningen. We onderhouden honderden kilometers aan fietspaden, ATB-routes en ruiterpaden. Hondenbezitters kunnen met hun viervoeters eindeloos zwerven over duizenden hectaren losloopgebieden. In onze terreinen vind je 8 bezoekerscentra, ruim 250 uitzichtpunten en 61 observatiehutten. En we oogsten elk jaar ongeveer 300.000 kubieke meter FSC-hout in onze bossen, goed voor drie procent van het totale houtverbruik in Nederland.

Miljoenenpubliek

Aan het beheer van al die gebieden en gebouwen werken we elke dag met zo’n 1.000 medewerkers en ruim 5.200 vaste vrijwilligers. Dat doen we niet voor onszelf maar voor heel Nederland. Daardoor kunnen ondernemers met wie wij samenwerken rekenen op een groot publiek. Want onze natuur- en landschapsgebieden in Nederland krijgen zo’n 150 miljoen keer bezoek – jaar in jaar uit.

Meer weten over Staatsbosbeheer? Lees de pagina Feiten en cijfers.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten