Zakendoen

Ondernemen in de mooiste natuur van Nederland? Staatsbosbeheer staat open voor samenwerking met het bedrijfsleven.

Contact

Van idee tot realisatie

Heeft u een idee voor uw onderneming in een van de gebieden of monumenten van Staatsbosbeheer? Dan is het mogelijk om in te schrijven op een plan van ons. Als u zélf een kansrijk idee hebt zijn dit de stappen die ondernemers doorlopen om hun droom te verwezenlijken. Wij denken en doen mee waar we kunnen.

Ondernemen in 4 stappen

Dit stappenplan is vooral bedoeld voor recreatieve activiteiten met geen of weinig bebouwing. Heeft uw idee betrekking op locatieontwikkeling of gebouwen? Of gaat het om een locatie met meerdere gegadigden? Dit soort projecten zijn aan veel regels onderhevig en kunnen we in veel gevallen nog niet op korte termijn oppakken. De regeling van Staatsbosbeheer op het gebied van locatieontwikkeling en gebouwen wordt in de toekomst verder uitgewerkt.

Stap 1 - Dromen

Veel ondernemers dromen ervan: hun onderneming of bedrijfsactiviteit uitoefenen in de natuur. In de 265.000 ha natuur dat in beheer is bij Staasbosbeheer dienen zich soms unieke kansen aan.  Een plek of gebouw waarvoor een creatieve ondernemer wordt gezocht. U vindt deze kansen op Ondernemer gezocht.

Heeft u een idee  voor dit gebied of pand van Staatsbosbeheer?  Een horecagelegenheid bijvoorbeeld, of een outdoor-activiteit? Dan is het belangrijk dat u anderen kunt meenemen in dit idee.
Zorg dat u het voor uzelf kunt samenvatten in een paar heldere zinnen die iedereen begrijpt. Concentreer u op het kernachtig verwoorden van uw plan in een zogenaamde ‘elevator pitch’. Als u beeldend kunt uitleggen waar u zelf zo enthousiast over bent en ook anderen kunt  enthousiasmeren, dan is het tijd voor de volgende fase.

Stap 2 - Onderzoeken

Heeft het idee voor de nieuwe onderneming kans van slagen? Is er een markt voor? Op al deze vragen moet u antwoord zien te krijgen.

Om uw  ideeën concreter te maken start u met een gedegen marktonderzoek. Welke doelgroep heeft u op het oog? Waar vindt u die? Heeft die ook écht interesse in uw activiteit? En hoe zit het met concurrenten – zijn die er, hoe doen zij het, en is er naast hen genoeg ruimte voor uw onderneming in de lokale markt?

Veel onderzoek kunt u zelf doen via internet. Zijn er al vergelijkbare bedrijven? Kijk daarbij goed naar hun successen en leer van hun fouten. Overleg in deze fase ook met de mensen in uw directe omgeving. Zij kennen u het best en zijn doorgaans het eerlijkst.

Staatsbosbeheer kan u adviseren of uw idee  voor deze bepaalde plaats haalbaar is. Een partycentrum in een stiltegebied? Dat wordt lastig. Maar een yogafestival? Dat kan misschien wel. Weet u dat u rekening moet houden met Algemene Voorwaarden van Staatsbosbeheer, en mogelijk met andere regelgeving, zoals voor aanbesteding?

Stap 3 - Uitwerken

Op wie gaat u zich als ondernemer richten? Hoe gaat de onderneming eruitzien? Nu uw droom steeds meer werkelijkheid lijkt te kunnen worden, is het tijd voor een gedegen ondernemingsplan.

Een goed ondernemingsplan bevat in de ogen van Staatsbosbeheer in elk geval de volgende aspecten:

  • Kernactiviteit;
  • Kerndoelgroep;
  • Middelen;
  • Verdienmodel;
  • Financiering.

Denk eraan dat uw plan niet alleen bestaat uit tekst. Een goede visualisatie is minstens zo belangrijk. Een artist’s impression van hoe uw droomonderneming eruit komt te zien, zegt meer dan 1000 woorden.

Uw ondernemingsplan moet in eerste instantie Staatsbosbeheer overtuigen: hoe speelt dit gebied of gebouw van Staatsbosbeheer er een rol in? Wat heeft u van ons nodig? Staatsbosbeheer kan u adviseren aan welke voorwaarden zo’n plan moet voldoen.

Daarnaast moet uw ondernemingsplan natuurlijk ook andere partijen overtuigen, zoals regionale en lokale overheden, banken en leveranciers. Zij zijn onmisbaar om uw onderneming op te zetten en tot een succes te maken. Is het plan gereed, dan kunt u het met enthousiasme en overtuiging presenteren. Zodat niet alleen uzelf, maar ook uw partners in dit idee geloven. En u de benodigde financiering en vergunningen kunt gaan regelen.

Wilt u weten hoe u tot een ondernemingsplan komt? Kijk dan op de website van de Kamer van Koophandel voor een helder praktijkvoorbeeld.

Stap 4 - Starten

Uw ondernemingsplan is klaar, u weet precies hoe uw onderneming moet gaan draaien en uw contract met Staatsbosbeheer is getekend? Tijd om op de proef op de som te nemen en echt van start te gaan!

Ondernemen betekent in deze fase:

  • Afspraken maken met aannemers en leveranciers;
  • Personeel werven en inhuren;
  • Marketing-/communicatieplan ontwikkelen en uitvoeren;
  • Ruimte en pand inrichten (eventueel).

Nu draait alles om de invulling van praktische zaken. U zult elke dag worden geconfronteerd met kleine of grotere uitdagingen en nieuwe vraagtekens. U kunt rekenen op een vaste contactpersoon van Staatsbosbeheer die vanaf het begin bij uw project betrokken is.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten