Dagbesteding en ontwikkeling
Leerwerkbedrijf Diemerbos geeft cliënten van Cordaan de kans om mee te doen in de maatschappij. Zinvol aan de slag én leren op Staatsbosbeheerterrein.

Maaien rond bankjes, brughoofden schoonmaken en leren hoe je bezoekers te woord kunt staan: de cliënten van Cordaan leren en doen ervaring op in het Diemerbos. En ze zijn de oren en ogen voor de boswachter.
Sociaal gegeven
De samenwerking tussen Staatsbosbeheer en de Cordaan-locatie vlakbij het Diemerbos bestaat al een aantal jaar. Roderick van de Poel, boswachter Publiek: "De cliënten lopen via een brug zo het bos in. Ze zijn letterlijk en figuurlijk een verlengstuk van het bos. En van Staatsbosbeheer." Hij noemt de samenwerking een mooi sociaal gegeven voor de organisatie, waar ook de natuur van profiteert. Een voorbeeld is het oostelijk deel van het Diemerbos. Roderick: "Staatsbosbeheer kwam daar zelf niet aan toe. Het is mooi om te zien hoe goed het gebied zich nu ontwikkelt."
Werkzaamheden beschrijven
Beide organisaties zagen vanaf het begin de voordelen van samenwerken, vertelt Nico Walg, onderwijskundige bij Cordaan, "Maar we hadden in eerste instantie de werkzaamheden nog niet goed afgebakend". Dat werd opgelost met de inventarisatie en heldere beschrijving van de werkzaamheden in een seizoenenschema. Roderick: "Van het schoonmaken van brughoofden tot het bosmaaien rondom bankjes en picknicktafels; we hebben het allemaal nauwkeurig beschreven en er foto's van gemaakt. Dat kostte even tijd, maar daarna leverde het alleen maar voordeel op!" Voor de uitvoering van het seizoenenschema ontvangt Cordaan een vergoeding vanuit Staatsbosbeheer.
Gastheerschap
Als onderdeel van het ontwikkeltraject onderwijst Nico gastheerschap: "Veel cliënten hebben moeite met communiceren. Ze weten zich vaak geen raad met de vragen en opmerkingen van de bezoekers. Hier in het bos helpen we ze om op een gastvrije manier antwoord te leren geven."
Extra ogen
De observatiefunctie is een andere belangrijke nevenfunctie bij het uitvoeren van de onderhoudswerkzaamheden. De cliënten van Cordaan zijn stuk voor stuk erg betrokken bij hun werk. Roderick: "Vooral na het weekend melden ze wat er in het bos is gevonden. En ze ruimen het zelfstandig op. Ik heb als boswachter een groot werkgebied en kom niet dagelijks in het Diemerbos. De cliënten zijn onze extra ogen in het bos, ze helpen me daar enorm mee. Dat vind ik een groot voordeel van deze samenwerking."
Schouderklopje
Voor veel cliënten is het Diemerbos hun eerste werkplek. "Ze komen bij Cordaan zonder enige vorm van scholing", legt Nico uit. "Op de reguliere arbeidsmarkt kom je daar niet ver mee. Als je via deze weg aansluiting kunt vinden, is dat heel mooi. Onze cliënten kunnen namelijk wel degelijk iets betekenen voor de maatschappij. Daar moet tegenover staan dat mensen ook gewaardeerd worden. Op financieel gebied, maar ook een persoonlijk schouderklopje van de boswachter motiveert enorm." Roderick vult aan: "Het werkt echt van twee kanten. De jongens kunnen aan de slag en zich desgewenst ontwikkelen en wij hebben een goed onderhouden Diemerbos."
Contact
Willem Sytsma, senior adviseur zorg en participatie arbeidsmarkt
E w.sytsma@staatsbosbeheer.nl
T 06-54957399
Roderick van de Poel, boswachter publiek
Er.vanderpoel@staatsbosbeheer.nl
T 06-22381870