Eierdozen van natuurgras

Huhtamaki gebruikt grasmaaisel uit natuurgebieden van Staatsbosbeheer voor de verpakking van eieren. 10% CO2 reductie en 50% minder waterverbruik tijdens productie!

Van grasmaaisel naar eierdozen

Bij gras denk je wellicht niet direct aan verpakkingsmateriaal. Toch weten de Finse verpakkingsspecialist Huhtamaki en Staatsbosbeheer grasmaaisel uit natuurgebieden om te zetten in… eierdozen! En de ontwikkeling van nieuwe toepassingen gaat onverminderd door. Binnenkort duurzame koffiebekertjes van grasvezel?

Het idee

Grasmaaisel als grondstof voor verpakkingen

‘Bij Huhtamaki zijn we voortdurend op zoek naar innovatieve, duurzame oplossingen voor verpakkingen,’ vertelt Harald Kuiper, Technology Development Manager bij Huhtamaki, de wereldwijde specialist in voedselverpakkingen. ‘En zeker nu de traditionele papierrecycling terugloopt – omdat er nu eenmaal steeds meer online gebeurt, in plaats van op papier – zijn nieuwe, duurzame grondstoffen echt noodzakelijk.’

"Samen met Staatsbosbeheer hebben we uitgebreid onderzocht welke gras- en plantensoorten bruikbaar zijn"

Harald Kuiper, Technology Development Manager bij Huhtamaki

Proberen en schakelen

Van grassen was al bekend dat de vezels bruikbaar zijn voor verschillende toepassingen (denk aan bamboetextiel), maar daarmee was de graseierdoos nog geen feit. ‘Met de ontwikkeling van zo’n product ben je enkele jaren bezig’, legt Kuiper uit. ‘Samen met Staatsbosbeheer hebben we uitgebreid onderzocht welke gras- en plantensoorten bruikbaar zijn en hoe die het beste bewerkt kunnen worden. Dat is een kwestie van constant proberen en schakelen; wij met onze kennis van productieprocessen en verpakkingsvereisten, en Staatsbosbeheer met verstand van planteigenschappen.’

"Toen Huhtamaki ons benaderde, hadden we al heel wat kennis en ervaring opgebouwd met graskarton"

Frank van Hedel, senior projectontwikkelaar Staatsbosbeheer

Maaibeleid

Niet ieder natuurterrein is geschikt als grondstofleverancier. Zo is ‘natuurgras’ altijd een combinatie van verschillende plantensoorten die in natuurlijke weiden voorkomen. De samenstelling, leeftijd en vochtgehalte van die begroeiing is bepalend voor de kwaliteit van het maaisel. ‘En daar weten we bij Staatsbosbeheer alles van!’, legt Frank van Hedel van Staatsbosbeheer uit. ‘Toen Huhtamaki ons benaderde, hadden we al heel wat jaren kennis en ervaring opgebouwd met graskarton. We weten dus dat je voor verwerking bijvoorbeeld zo min mogelijk pitrus en takken in het maaisel moet hebben, en dat je niet te laat in het seizoen moet maaien. Bovendien hebben we de juiste, speciale machines om natuurgras te kunnen maaien, want met de zware landbouwmachines van tegenwoordig kom je in drassige natuurgebieden niet ver.’

Investeringen

Dat vergt dus de nodige investeringen aan beide kanten. Niet alleen in machines, maar ook in mindset. Van Hedel: ‘Om tot kwalitatief goed maaisel te komen, heb je natuurlijk de medewerking van de terreinbeheerders – onze boswachters – nodig. En dat speciale maaibeleid mag alle natuurdoelstellingen in onze terreinen niet in de wielen rijden. Maar gelukkig doen onze boswachters enthousiast mee. Zij vinden het alleen maar fijn als hun maaisel in hoogwaardige producten terecht komt, in plaats van bij de afvalverwerker.’

"Duurzaamheid zit in het DNA van Huhtamaki"

Harald Kuiper, Huhtamaki

Kuiper vertelt: ‘Duurzaamheid zit in het DNA van Huhtamaki, maar het vraagt natuurlijk ook wat van medewerkers om mee te denken en te ontwikkelen richting duurzame producten. Bovendien vraagt de markt steeds vaker om duurzame verpakkingen. En als je nagaat dat 1 op de 5 consumenten wereldwijd wekelijks een Huhtamaki-verpakking in zijn handen heeft, dan weet je wat voor impact verduurzaming van onze producten heeft. Daarom zijn we ook zo blij met de samenwerking met Staatsbosbeheer: maaisel uit duurzaam beheerde natuurgebieden, waarvan de opbrengst ook nog eens terugvloeit naar het beheer van die terreinen, sluit 100 procent aan op ons duurzaamheidsstreven!’

Doe meer met gras

De graseierdozen van Huhtamaki liggen inmiddels volop in de schappen van de supermarkten – te herkennen aan de groene kleur, met hier en daar nog een grassprietje of plantensteeltje. Nu bestaan de dozen nog voor 50 procent uit grasmaaisel en 50 procent uit gerecycled papier, maar als het aan Huhtamaki en Staatsbosbeheer ligt, wordt dat gauw 100 procent gras. ‘Daarvoor werken we constant aan de optimalisering van onze snijtechnieken en productieproces’, vertelt Kuiper. ‘En wij zoeken naar verbeterde manieren van maaien en inkuilen’, vult Van Hedel aan. 
Maar de partners kijken ondertussen ook verder. ‘We weten dat er veel belangstelling is voor bijvoorbeeld koffiebekertjes van graskarton,’ vertelt Kuiper. ‘De mogelijkheden zijn legio, dus we zijn voorlopig nog niet uitontwikkeld!’

CO2-reductie

Ondertussen werkt Staatsbosbeheer ook samen met de chemiesector om te kijken of natuurgras als bouwsteen voor composieten kan dienen. ‘Nu worden daar nog fossiele grondstoffen voor gebruikt. Daarbij komt CO2 vrij. Het zou mooi zijn als je gras daarvoor zou kunnen gebruiken; dan heb je meteen een belangrijke CO2-opslag’, legt Van Hedel uit. ‘Gras groeit in een jaar en wordt vervolgens gemaaid, waarbij CO2 vrijkomt. Als je dat gras in producten verwerkt die vervolgens nog minstens enkele jaren in de keten kunnen blijven, dan sla je per saldo CO2 op!’ 
Kuiper: ‘Duurzamer dan gras kun je het niet krijgen en het is mooi dat we dat samen met Staatsbosbeheer zo grootschalig kunnen laten zien!’

Huhtamaki graseierdozen
2012:

eerste contact Huhtamaki-Staatsbosbeheer

2015:

eerste proef-eierdozen gedistribueerd

2016:

eierdozen in de schappen bij o.a. AH en Jumbo

Ondernemer: Huhtamaki, Franeker Friesland

Activiteit:

producent verpakkingsmateriaal voor voedsel
Duurzaamheid: 1 kilo gras voor 20 eierdozen, 10% CO2-reductie, 50% reductie op waterverbruik tijdens productie

Website:

www.huhtamaki.com

Contact Staatsbosbeheer:

Frank van Hedel

Hollandse pot

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten