Natuurherstel vennen
Op de Veluwe onderzoekt Staatsbosbeheer hoe de kwaliteit van 3 karakteristieke vennen op de Veluwe verbeterd en hersteld kunnen worden. Uit het onderzoek volgen een plan en herstelmaatregelen die de vennen weer sterker maken.
Locatie
Watergraafsmeertje bij Garderen, vencomplex Zandenbosch bij Nunspeet, Kootwijkerveen bij Nieuw Millingen, Veluwe.
Looptijd eerste deel
2018-2021 (uitvoering 2020-2021)
Herstel vennen
De ven-oevers groeien dicht en er staat veel begroeiing omheen. Door begroeiing rond de vennen weg te halen verwachten we een positief effect op de waterkwaliteit en het waterniveau in- en rond het ven. Daar zijn veel bijzondere planten en dieren afhankelijk van, bijvoorbeeld een aantal libellensoorten: maanwaterjuffer, venwitsnuitlibel, venglazenmaker. Maar ook amfibieën zoals heikikker, vlinders zoals het heideblauwtje en veel zeldzame planten als beenbreek dreigen te verdwijnen door mineralisatie en verdroging van veen/venoevers. Het water in het ven, de flora en de fauna vormen namelijk een samenhangend systeem.
Ook wordt een verbindingszone uitgewerkt van het Kootwijkerveen naar het Nieuw Millingense zand. Dit helpt dieren als bijvoorbeeld de adder, omdat dan twee leefgebieden verbonden worden. Verder worden nog diverse vennen op de Noord en Zuid Veluwe onderzocht op hydrologische maatregelen. De hydrologie is namelijk voor vennen van levensbelang.
Natura 2000
De vennen en hun oevers op de Veluwe zijn bijzonder soortenrijk door de waterkwaliteit. Dat moet behouden blijven.Samenwerking
Het herstel en behoud wordt betaald door de provincie Gelderland en ministerie van LNV.