Werk in uitvoering

Werkzaamheden in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer

Boswerkzaamheden Hellendoornse Berg

Staatsbosbeheer oogst van eind december 2017 tot begin maart 2018 hout op de Hellendoornse Berg. Het zagen gebeurt met oogstmachines en duurt, afhankelijk van de weersomstandigheden, ongeveer vier weken. Daarna moet het hout nog worden afgevoerd.

Locatie

Sallandse Heuvelrug (OV), op de Hellendoornse Berg bij Haarle (ten noorden van N35), zie kaartje.

Looptijd

December 2017 tot begin maart 2018. 

Dunnen en verjongen

Houtoogst vindt plaats door dunning en verjonging. Op de Hellendoornse Berg wordt gedund in een deel van het bos. Bij dunning worden er bomen weggehaald om de anderen meer ruimte te geven om goed verder te groeien. Voor kwaliteitshout treffen wij regelmatig maatregelen in het bos. Rechte bomen zijn bijvoorbeeld het meest geschikt om planken van te zagen. Daardoor kunnen ook toekomstige generaties hout als hernieuwbare grondstof blijven gebruiken. Bos blijft bos.

Wat merkt u ervan?

De paden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn, doordat ze stuk gereden worden door het werkverkeer. De paden worden zo snel mogelijk hersteld, maar dit herstelwerk kan pas uitgevoerd worden als het werk afgerond is en in een periode dat de paden goed droog zijn.

Hernieuwbare grondstof

Bossen zijn een oase van rust in ons drukke bestaan. Ze herbergen ook een belangrijk deel van onze biodiversiteit en vormen een recreatieruimte waar heel veel mensen gebruik van kunnen maken. Bossen leveren ook hout. We zijn trots op dit natuurproduct ‘Hollands hout’ van eigen bodem. Hout uit dit bos wordt gebruikt voor bijvoorbeeld woningen, meubels en papier. Zorgvuldigheid en vakmanschap van het bosbeheer staat voorop. Staatsbosbeheer zorgt voor de planten en dieren door deze te beschermen, laat de recreant het bos beleven én produceert hout voor de Nederlandse markt. De opbrengsten van de houtverkoop worden gebruikt voor het beheer in alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Meer informatie

Boswachter Kees-Jan Westra
Vragen over dit onderwerp? Kees-Jan Westra
Boswachter
k.westra@staatsbosbeheer.nl
0548-612901

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten