Contact

Werk in uitvoering

Werkzaamheden in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer

Boswerkzaamheden Leenderbos

In het Leenderbos werkt Staatsbosbeheer aan dunning en verjonging van het bos. Zo ontstaat er weer ruimte voor een nieuw, gezond bos. 

Locatie

In het oostelijk deel van het Leenderbos, ten zuiden van Valkenswaard in Noord-Brabant. 

Looptijd

Vanaf januari 2018.

Houtoogst

Staatsbosbeheer oogst hout uit het Leenderbos om ruimte te maken voor jonge, gezonde bomen. Houtoogst vindt plaats door dunning en verjonging. Bij dunning halen we bomen weg om andere bomen meer ruimte te geven om verder te groeien. Bij verjonging maken we grotere open plekken. Daar gaan nieuwe, jonge bomen groeien en ontstaat een bos dat voor mens, plant en dier aantrekkelijk is.

Werkzaamheden in het veld

De houtoogst gebeurt met oogstmachines en vrachtwagens. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen, doordat paden minder goed begaanbaar zijn of beschadigd raken. Deze paden worden na de houtoogst zo snel mogelijk hersteld. Werkzaamheden zijn in het bos altijd aangegeven met bordjes, zodat bezoekers niet verrast worden door de machines. Op een enkele plek wordt een route tijdelijk omgeleid. De fietspaden blijven volledig opengesteld voor publiek.

Zorgvuldig vakmanschap

Staatsbosbeheer werkt zorgvuldig voor plant en dier. Dat betekent dat voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld nesten, mierenhopen en bomen met nestholtes aanwezig zijn in het werkgebied. Ook tijdens de houtoogst wordt hier naar gekeken. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen. We doen dat volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer. Ook wordt er niet méér geoogst, dan er bijgroeit. De bossen van Staatsbosbeheer zijn FSC®- gecertificeerd.

Meer informatie

boswachter Erik Schram
Vragen over dit onderwerp? Erik Schram Boswachter
   

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten