Werk aan het Malieveld

Staatsbosbeheer voert in de maanden juli en augustus 2018 werkzaamheden uit aan het Malieveld in Den Haag.

Malieveld straks weer klaar voor de toekomst

Staatsbosbeheer voert in de maanden juli - oktober 2018 werkzaamheden uit aan het Malieveld in Den Haag. Het betreft een flinke opknapbeurt van het grasveld. 

Het is nodig om het gasveld op te knappen, omdat er veel schade is ontstaan in de afgelopen jaren door de drukke bezetting van het veld, in combinatie met hevige hoosbuien in de piekperiodes. We willen het veld geschikt houden voor de evenementen, concerten en demonstraties, waar het Malieveld al sinds jaar en dag in Nederland om bekend staat. 

Locatie

Het Malieveld is het openbaarste stukje Nederland. Het is van oudsher de plek waar mensen samenkomen om hun stem te laten horen of om zich te vermaken. Het Malieveld hoorde bij de eerste gebieden die Staatsbosbeheer in beheer kreeg in 1899, samen met het Haagse Bos en de Koekamp. Ook toen was dit al een open vlakte, waar belangrijke gebeurtenissen voor de stad Den Haag werden gehouden. Het Malieveld is en blijft de open ruimte in de stad waar iedereen gebruik van kan maken, of je nu komt om je mening te verkondigen, te wandelen of voor een groot concert.

Looptijd

De werkzaamheden starten op 4 juli 2018 en zijn begin oktober gereed.

Werkzaamheden

Op 4 juli starten de eerste werkzaamheden. Op de voorste helft van het Malieveld, gezien vanaf de Koningskade, wordt het veld weer vlak gemaakt en wordt er nieuw gras bij gezaaid. Dit duurt ongeveer 2 weken, waarna het gras nog zo’n 6 weken tijd nodig heeft om te groeien. Op het achterste deel van het Malieveld wordt een nieuwe afwatering en een verstevigde ondergrond aangelegd. 

Tot slot worden her en der in het hele veld delen van het grasveld verstevigd. Het bestaande pad langs de Koekamplaan wordt geasfalteerd, zodat het niet meer zo vaak kapot wordt gereden en weer hersteld moet worden. Begin oktober zijn de werkzaamheden zo goed als afgerond. 

In de maanden juli en augustus kan het Malieveld niet betreden worden. Hoewel door het werk de groene uitstraling tijdelijk minder is, blijft het voorste deel veelal groen. Er is aan- en afvoer van materiaal door vrachtwagens. We verwachten geen geluidsoverlast. Begin september is het voorste deel van het Malieveld weer begaanbaar. Het achterste deel is dan net ingezaaid en heeft nog rust nodig, zodat het gras goed kan groeien. Dit deel kan naar verwachting begin oktober weer betreden worden.

Duurzaam energiegebruik

Dit is de eerste fase van een aanpak waarin het Malieveld in stappen een beter en steviger grasveld krijgt. Onderdeel hiervan is ook het energiegebruik voor de organisatoren van evenementen en concerten in de toekomst duurzamer te maken. Momenteel gebruiken organisatoren vaak diesel-aggregaten voor energie. Deze geven veel stankoverlast en vuile uitstoot. Dat willen we graag verminderen. Organisatoren krijgen daarom in de toekomst energie uit de bekabeling in de grond. Daarvoor graven we aan de randen van het hele Malieveld nu alvast mantelbuizen in. De bekabeling volgt later. Door de buizen kan ook water en bijvoorbeeld glasvezelkabel. Ook doen we ons best in de toekomst groene energie aan te bieden. Overigens blijven voor grote evenementen aggregaten nodig.

Samenwerking

De opknapbeurt van het Malieveld wordt door de aannemer AH Vrij uitgevoerd in opdracht van Staatsbosbeheer en wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële bijdrage van de gemeente Den Haag. 

Vragen over dit onderwerp? John van der Haas
Projectleider
j.vanderhaas@staatsbosbeheer.nl
070-3851050

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten