Contact

Werk in uitvoering

Werkzaamheden in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer

Maatregelen essentaksterfte

Het Lingebos is afgesloten in verband met de kap van essen. Deze bomen dreigen te bezwijken als gevolg van de essentaksterfte en vormen een gevaar voor bezoekers.

Locatie

Haarweg in Vuren, Betuwe.

Looptijd

December 2018 - maart 2019 

Essentaksterfte

De es wordt sinds 2010 overal in Nederland in hoog tempo aangetast door essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. Ook in het Lingebos staan, verspreid door het bos, essen die lijden aan de ziekte.

Gevaar voor bezoekers

Staatsbosbeheer is enkele maanden geleden begonnen met het markeren, tellen en opmeten van alle zieke essen. De aantastingen met de schimmelziekte bleken ernstiger dan gedacht. De essen zijn ziek en gaan dood. Er kunnen takken uitvallen of bomen vallen in het geheel om. Langs vrijwel ieder wandelpad staan essen die zodanig zwak zijn, dat ze een gevaar op voor wandelaars, sporters en spelende kinderen.

Vanaf 7 januari 2019 start een aannemer met de kap van de essen. Alleen de essen in de buurt van wegen en paden worden gekapt. De kap duurt tot ongeveer begin maart. Eventuele herplant vindt op z’n vroegst plaats in het najaar van 2019.

Werkzaamheden in het veld

Het Lingebos is gesloten voor publiek, met uitzondering van de ligweide bij de zwemplas. Ook het hondenlosloopgebied is afgesloten. Om de hondenbezitters een alternatief te bieden, is een deel van de ligweide bij de zwemplas als tijdelijk hondenlosloopgebied aangewezen. De Haarweg en de grote parkeerplaats in het Lingebos blijven daarvoor bereikbaar en er wordt geen parkeertarief gehanteerd.

Als de kap voltooid is, gaat het bos weer open voor bezoekers. We onderzoeken of we het bos gefaseerd open kunnen stellen. Dat hangt echter af van de werkplanning en de weersomstandigheden.

We houden bezoekers ter plekke op de hoogte. 

Meer informatie

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten