Werk in uitvoering

Werkzaamheden in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer

Nieuwe invulling Fort Asperen

Fort Asperen is militair erfgoed en onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat op de nominatielijst staat voor UNESCO Werelderfgoed. Het is een markant, gerenoveerd torenfort langs de dijk met een gracht rondom het fort. Het fort is inmiddels bekend als Kunstfort Asperen waar hedendaagse kunst wordt gepresenteerd. Staatsbosbeheer zoekt een nieuwe invulling voor Fort Asperen omdat de exploitatie door Stichting Kunstfort Asperen per 1 januari 2018 is gestopt.

Locatie

Fort Asperen ligt in het rivierengebied in de gemeente Lingewaal in de Betuwe. Langs de nabij gelegen Diefdijklinie kan je volop het linielandschap ervaren. Forten in de buurt zijn Geofort, Fort Vuren, Werk aan het Spoor, de batterijen Poederoijen en Brakel en Slot Loevestein. Er lopen diverse fiets- en wandelroutes langs deze forten.

Looptijd

2018 – 2019.

Kunstfort stopt

Het merendeel van de forten van Staatsbosbeheer zijn in verhuur of erfpacht uitgegeven voor exploitatie. Zo blijft niet het fort behouden en toegankelijk voor publiek. Daarmee is eveneens het beheer en onderhoud van dit militair erfgoed geborgd. Zo heeft de Stichting Kunstfort Asperen ruim 30 jaar met hart en ziel Fort Asperen omgetoverd tot een Kunstfort met de presentatie van eigentijdse kunst. En, een keur aan culturele activiteiten en rondleidingen. Aan deze traditie is per 1 januari 2018 een eind gekomen. De stichting is opgeheven.

Nieuwe bestemming

Staatsbosbeheer gaat een nieuwe exploitant werven om het fort weer een nieuwe bestemming te geven. Dat gaat niet over een nacht ijs. In de tussenliggende periode neemt Staatsbosbeheer het beheer en onderhoud van het fort en fortterrein op zich. Het is het streven het gezellige grand-café - de Tavernee - en het Torenfort met kunstexpositie open te houden maar ter overbrugging in een andere vorm. Namelijk door tijdelijke verhuur. Hierover is Staatsbosbeheer met enkele partijen in gesprek. Op deze manier kan het fort tijdens het aankomende fortenseizoen (april-september) opengesteld blijven voor publiek totdat er een definitieve invulling is gevonden.
In 2018 start de werving voor een exploitant voor de lange termijn. Via deze pagina en in de media houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Meer informatie

Piet Hopman
Vragen over dit onderwerp? Piet Hopman
Projectleider
p.hopman@staatsbosbeheer.nl
06-15054588

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten