Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Visser betrapt op het illegaal vangen van pootvissen


Een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft samen met buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van Staatsbosbeheer opgetreden tegen een beroepsvisser uit Hardinxveld die illegaal op zogenoemde pootvis heeft gevist in de Biesbosch.

De visser heeft een vergunning voor het vissen op schubvis in de Biesbosch, maar mag om de visstand te beschermen niet vissen op snoek en baars. Bij een inspectie op vrijdag 21 februari 2019 bleek dat de visser naast de toegestane 150kg snoekbaars en 750 kg brasem in strijd met de vergunning ook nog 20kg levende baars en 330 kg levende snoeken gevangen had.

Pootvis

Pootvis is vis die levend wordt gevangen en wordt verkocht aan waterbeheerders die de vis in de natuur uitzetten om de visstand te herstellen. Pootvis wordt ook verkocht aan hengelsportverenigingen die de vis uitzetten in hun visvijvers. Omdat een levende vis altijd vers is, is pootvis ook voor consumptie geschikt.

Zegenvisserij

De toezichthouders besloten de vangst van de visser te controleren omdat zij hem in het gebied ’Noordergat van de Visschen’ hadden zien vissen met een zegen. Zegenvisserij is een vismethode waarbij de vis met een over de bodem slepend net wordt ingesloten. De visser had alle snoek en baars vervolgens overboord moeten zetten maar bij de inspectie bleek dat hij dat niet had gedaan. Ook bleek bij nadere inspectie dat de visser 10 snoeken had gevangen die korter waren dan de minimale maat van 45 centimeter. Om de visstand te beschermen moeten snoeken die korter zijn dan 45 centimeter altijd teruggegooid worden. De beroepsvisser is in april 2018 ook al betrapt op het illegaal vissen in water van Staatsbosbeheer. 

De toezichthouders hebben de vis in overleg met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie in beslag genomen en levend in het water teruggezet. Tegen de beroepsvisser wordt proces-verbaal opgemaakt.