Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Cultureel erfgoedjaar: Klooster Ter Apel


2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed van start gegaan. Een initiatief van de Europese Commissie om veel mensen in contact te brengen met het vaak verborgen en onbekende erfgoed. Staatsbosbeheer verbindt zich hier graag aan door maandelijks een van onze cultuurhistorische parels in de kijker te zetten met een leuke activiteit. Voor november staat het thema religieus verleden centraal met Klooster Ter Apel en een mooie excursie in de provincie Groningen.

Klooster Ter Apel

Langs de eeuwenoude handelsroute van Munster naar Groningen ligt in Ter Apel het middeleeuwse Klooster Ter Apel. Dit klooster geldt als het enige nog bestaande plattelandsklooster van Noord Nederland. Klooster Ter Apel heeft door de eeuwen heen branden doorstaan en kende een periode van bouwvalligheid. Zo is de westgevel in de 18e eeuw geheel gesloopt en zijn later de gewelven in de kerk deels afgebroken. Gelukkig is in de jaren dertig het klooster gerestaureerd. In 2001 is de bouw van een nieuwe westvleugel gerealiseerd naar het ontwerp van de Deense architect Johannes Exner. Oud en nieuw vormen hier een harmonieuze eenheid. In het klooster zijn een museum voor klooster- en kerkgeschiedenis & religieuze kunst en enkele galerieën voor hedendaagse kunst gevestigd. Waar vroeger pelgrims en reizigers gastvrij op het klooster werden ontvangen zijn dit nu de vele liefhebbers van kunst, cultuur, geschiedenis en natuur. Het monumentale klooster en de omgeving zijn eigendom van Staatsbosbeheer. Het dagelijks beheer van het gebouw wordt gedaan door Stichting museum Klooster Ter Apel.

Op excursie met de boswachter

Cultuur en natuur, verleden en heden, alles komt prachtig samen bij Klooster Ter Apel. Op 25 november organiseert de boswachter een herfstexcursie waar je vanuit Klooster Ter Apel, de Ter Apeler bossen gaat verkennen. Deze behoren tot de oudste bossen in de provincie Groningen en herbergen een schat aan verhalen en informatie. Na deze wandeling van twee uur kun je op eigen gelegenheid Klooster Ter Apel bezoeken en dat is absoluut de moeite waard. Het klooster opent de deuren van 13.00 – 17.00 uur.

Staatsbosbeheer en cultureel erfgoed

Staatsbosbeheer is eigenaar van een breed scala aan monumenten die aan onze zorg zijn toevertrouwd. We beheren meer dan 800 Rijksmonumenten. Van buitenplaatsen, forten, kastelen, hunebedden en historische tuinen tot oude spoorbruggen en archeologische schatten. Het zijn monumenten van wereldklasse die onlosmakelijk verbonden zijn met het landschap waarin zij staan. Samen vertellen ze het verhaal over de geschiedenis van Nederland. We koesteren ons cultureel erfgoed en geven monumenten een nieuwe functie, met respect voor de historie en de natuur. Samen met overheden, ondernemers en honderden vrijwilligers zorgen we ervoor dat de monumenten en het landschap behouden en toegankelijk blijven.

Bezoek europeeserfgoedjaar.nl voor informatie over het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed met alle activiteiten van de vele partners.