Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Cultureel erfgoedjaar: vestingruïne Genneperhuys


2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed van start gegaan. Een initiatief van de Europese commissie om veel mensen in contact te brengen met het vaak verborgen en onbekende erfgoed. Staatsbosbeheer verbindt zich hier graag aan maandelijks een van onze cultuurhistorische parels in de kijker te zetten met een leuke activiteit. Voor oktober is dit de ongeschonden middeleeuwse ruïne Genneperhuys in Gennep.

Ruïne Genneperhuys

Dit oude verdedigingswerk vertelt het verhaal van strijd en veroveringen tussen Europese mogendheden. Deze Middeleeuwse burcht, gebouwd op de resten van een oude Romeinse fortificatie, lag op een strategische plek en kon daardoor de scheepvaart over de Maas controleren. Het heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tachtigjarige Oorlog en is ruim drie eeuwen geleden met de omliggende vestigingswerken ontmanteld. Nu is dit oude verdedigingswerk een waardevol archeologisch monument dat een aantal jaren geleden weer zichtbaar en toegankelijk is gemaakt voor publiek. Enkele kroonwerken (buitenwerken van de burcht) en de buitenste slotgracht zijn hersteld. Ook is er een observatiepunt aangelegd en zijn de contouren van de vestiging zichtbaar gemaakt. Bijzonder is dat de consolidatie en herstel van de ruïne is gecombineerd met natuurontwikkeling en rivierverruiming waarbij de balans is opgezocht tussen monument, natuur en bezoeker. Het resultaat een prachtig stuk historie die de beleving van de roerige tijden van weleer weer oproepen.

Ontdekkingstocht naar de ruïne

Op 13 oktober is er een eenmalige, mooie en leerzame ontdekkingstocht samengesteld. Van 13-17 uur kun je mee met de boswachter en experts mee naar de ruïne van Genneperhuys. Je komt van alles te weten op het gebied van de Gennepse archeologie, landschap en natuur. Je wordt in de raadszaal gemeente Gennep ontvangen, daarna breng je een bezoek aan Museum het Petershuis. Vervolgens wandel je naar de ruïne Genneperhuys waar je het nodige te weten en zien komt. Deelname is gratis, wel is vooraf aanmelden vereist. Meer info en aanmelden via staatsbosbeheer.nl/erfgoedgenneperhuis.

Staatsbosbeheer en cultureel erfgoed

Staatsbosbeheer is eigenaar van een breed scala aan monumenten die aan onze zorg zijn toevertrouwd. We beheren meer dan 800 Rijksmonumenten. Van buitenplaatsen, forten, kastelen, hunebedden en historische tuinen tot oude spoorbruggen en archeologische schatten. Het zijn monumenten van wereldklasse die onlosmakelijk verbonden zijn met het landschap waarin zij staan. Samen vertellen ze het verhaal over de geschiedenis van Nederland. We koesteren ons cultureel erfgoed en geven monumenten een nieuwe functie, met respect voor de historie en de natuur. Samen met overheden, ondernemers en honderden vrijwilligers zorgen we ervoor dat de monumenten en het landschap behouden en toegankelijk blijven.

Bezoek europeeserfgoedjaar.nl voor informatie over het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed met alle activiteiten van de vele partners.