Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Onderzoek naar gebruik recreatiegebieden om stad


Staatsbosbeheer voert samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoek uit naar het gebruik van recreatiegebieden die dicht bij de stad liggen. Het onderzoek betreft het Purmerbos bij Purmerend, Nieuw Wulven bij Utrecht, Almeerderhout in Almere en het Abtswoudse bos bij Delft.

Veranderend recreatiegedrag

De gebieden zijn langer geleden ontworpen met een bepaald recreatiegedrag van bezoekers in gedachten. Dit gedrag is echter sterk veranderd, wat betekent dat de inrichting mogelijk toe is aan vernieuwing. Het onderzoek bekijkt voor wie de gebieden destijds ontworpen zijn, wie de huidige bezoekers zijn en hoe zij de gebieden waarderen.

Bezoekersonderzoek

Vereniging Deltametropool en Urban Synergy zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderzoek. De komende dagen staan zij met hun mobiele picknicktafel in de 4 gebieden om bezoekers om hun mening te vragen. Met behulp van een fotowedstrijd proberen ze de betekenis van de gebieden verder in beeld te krijgen.

Met het onderzoek wil Staatsbosbeheer de relatie tussen de recreatiegebieden en de bezoeker opnieuw bekijken. Groen rondom de stad is een belangrijk onderdeel van de leefomgeving van de stedeling. Met meer kennis over de behoeften en wensen van de bezoeker kunnen gebieden beter worden ingericht.

Groene metropool

Staatsbosbeheer wil bijdragen aan een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat in Nederlandse steden. Een groene en gezonde omgeving waar mensen graag wonen, werken en recreëren. Het streven is dat iedere stadsbewoner direct vanuit huis aangesloten is op een groenblauw netwerk dat vanuit de straat doorloopt tot in de recreatie- en natuurgebieden buiten de stad.

Meer informatie

 - In het dossier Groene Metropool