Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Scheepswrak Queen Ann blijft op Flevolandse bodem


Het scheepswrak dat afgelopen zomer in een akker bij Rutten is opgegraven, blijft in de Noordoostpolder. Na goed overleg tussen de provincie Flevoland en de universiteit van Groningen werd Staatsbosbeheer de nieuwe eigenaar van een deel van het opgegraven hout. Met dat hout brengen we nu de geschiedenis tot leven.

Engels koopvaardijschip

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) leidde de afgelopen maanden de opgraving bij Rutten. De bodem gaf bijzondere schatten prijs: kanonnen, musketkogels, geweren en granaten. Maar ook gereedschappen, schoenen, meetinstrumenten en andere gebruiksvoorwerpen. De archeologen vermoeden dat het gaat om een Engels koopvaardijschip dat in de 18de eeuw op de Zuiderzee is vergaan. De onderzoekers gaven het schip de naam Queen Ann, door de vondst van tinnen lepels met het wapen van de Engelse koningin.

Zichtbaar verleden

De vondsten zijn veiliggesteld, Staatsbosbeheer kreeg een groot aantal spanten van ca 1,5 meter lengte. Op 20 september is gestart met het ingraven van de spanten in een deel van het natuurgebied Schoterveld bij Bant. De spanten steken circa 50 cm boven de grond uit, zodat de contouren van het voor de Zuiderzee uitzonderlijk grote schip goed zichtbaar zijn in het landschap. Op een boordplank wordt de naam Queen Ann aangebracht. Mocht de echte naam van het schip nog boven water komen, dan gaan we dit uiteraard aanpassen.
Staatsbosbeheer gaat ook een informatiepaneel plaatsen met het verhaal en de vondsten van de Queen Ann. Zo houden we het verleden van de Noordoostpolder levend én zichtbaar.

Zie ook: interview met boswachter Harco Bergman op Omroep Flevoland.