Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Koning Willem-Alexander opent schaapskooi Bargerveen


Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende samen met schaapsherder Luuc Bos de nieuwe schaapskooi in het Bargerveen. De schaapskooi, die onderdak biedt aan ruim 1000 schapen en 110 runderen, is de kroon op de natuurontwikkeling Bargerveen. Naast de schaapskooi bezocht de Koning ook informatiecentrum annex horecagelegenheid Bij Wollegras.

In gesprek met organisaties

Het bezoek van de Koning startte met een rondrit met de Veenland Express van Staatsbosbeheer door het hoogveengebied Bargerveen. In de Veenland Express werd hij uitgebreid bijgepraat door onder andere boswachter Piet Ursem over het gebied. Daarna werd de koning ontvangen op het terrein van de schaapskooi in Weiteveen voor de officiële opening van de kooi. De Koning praatte uitgebreid met de eigenaren van Bij Wollegras, betrokken organisaties, ondernemers en inwoners die actief hebben bijgedragen bij de ontwikkeling van het gebied. Het bezoek werd feestelijk afgesloten met een optreden van Daniël Lohues.

Innovatieve schaapskooi

De schaapskooi is de grootste en meest innovatieve van Nederland. Het ontwerp van deze schaapskooi is losjes gebaseerd op het beroemde schilderij De Plaggenhut van Vincent van Gogh. Voor de bouw is veel Hollands Hout uit de bossen van Staatsbosbeheer gebruikt: zowel de spantconstructies als de gevelbekleding zijn uitgevoerd in lariks, afkomstig uit de Drentse bossen.

De afgelopen jaren is in opdracht van de provincie Drenthe door de Bestuurscommissie Bargerveen-Schoonebeek met ondersteuning van Prolander al veel aan waterbeheer, recreatie en natuurontwikkeling uitgevoerd in het gebied. In de bestuurscommissie zijn de partners provincie Drenthe, Staatsbosbeheer, gemeente Emmen, waterschap Vechtstromen, LTO Noord en de NAM vertegenwoordigd. Allemaal om het uniek levend hoogveen in het Bargerveen te beschermen.

Grensoverschrijdende samenwerking

De schaapskooi wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en met 2,4 miljoen euro door de Europese Unie en de INTERREG-partners financieel ondersteund.

 

foto: Marcel J. de Jong.