Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Openingshandeling Haringvlietsluizen uitgesteld


Na jaren voorbereiding gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Rijkswaterstaat had daarvoor een openingshandeling op 5 september gepland. De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft echter besloten de openingshandeling uit te stellen tot later dit najaar. Door de droge zomer zijn de rivierwaterstanden laag. Het zoute water van de zee kan daardoor verder stroomopwaarts komen dan door Rijkswaterstaat is afgesproken in het Kierbesluit met het waterschap Hollandse Delta en waterbedrijf Evides. 

Wachten op hogere rivierwaterstanden

Het traject waar al jaren naartoe gewerkt wordt om de toegangspoort voor trekvissen open te zetten en waar ook onze buurlanden vol enthousiasme naar uitkijken, gaat gewoon door. Zonder de zoetwatervoorziening in gevaar te brengen, zijn er volop kansen om trekvissen de ruimte te geven om tussen zee en rivier te trekken via het Haringvliet. In de loop van het najaar zal naar verwachting de rivierwaterafvoer voldoende zijn zodat de sluizen op feestelijke wijze voor het eerst op een kier kunnen worden gezet. 
 

Belangrijke stap voor herstel deltanatuur

Het openen van de Haringvlietsluizen is een belangrijke stap in het herstel van de natuurlijke dynamiek tussen zee en rivier waar de riviernatuur zowel in binnen- als buitenland van profiteert. Cruciaal voor het overleven van trekvissen want de belangrijkste barrière gaat open. Vissen als zalm en steur kunnen vanaf zee de rivieren Rijn en Maas weer opzwemmen en vice versa. Het Haringvliet wordt weer gevoed met de dynamiek van de zee. De verloren gegane deltanatuur kan herstellen. Zes samenwerkende natuurorganisaties hebben met steun van de Nationale Postcode Loterij en een groeiend aantal partners in de regio mens en natuur voorbereid op terugkeer van de dynamiek. Met rust- en broedplekken voor vissen en vogels en mogelijkheden voor mensen om van de unieke deltanatuur te genieten.
 

Zie ook: Dossier Riviernatuur