Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Ondanks de droogte toch paarse velden


De bloei van de heide valt dit jaar tegen. Door de aanhoudende droogte kleurt de heide op veel plekken niet zo paars als we gewend zijn. Op 31 juli was de NOS-kop dan ook ‘verwacht dit jaar geen paars spektakel op de hei’. En hoewel er inderdaad minder heide bloeit dit jaar, krijgen we inmiddels toch verschillende meldingen van locaties waar wel degelijk paarse velden te zien zijn. 

(foto's van boswachters op volgorde: Schoorl - Westerkwartier - Vroongronden - Dwingelderveld)

Droogte was een ding

Om deze heide-status op te vragen bellen we eerst met boswachter Erik Schram. Als boswachter van de Strabrechtse Heide in Brabant ziet hij jaarlijks hectares aan struik- en dopheide in bloei staan. “Het was een ding, die droogte. We zien ook hier dat enkele stukken verdord zijn. Toch is het niet zo dramatisch als vaak te lezen was. Of de heide is doodgegaan is sterk afhankelijk van de bodemlaag maar ook simpelweg of het in de schaduw stond. Er zijn dus ook hier gewoon nog mooie paarse plekken te vinden”.

Bijzondere bodem

Ook boswachter Albert Henckel van het Dwingelderveld in Drenthe ziet op specifieke locaties in zijn gebied de heide gewoon bloeit. “Wat wel opvalt is de jonge heide in het Dwingelderveld. Het voormalig landbouwgebied Noordenveld, midden in het Dwingelderveld, dat in 2011 is omgevormd naar heide. Waar de met voedingsstoffen verrijkte bovenlaag is afgegraven en sloten zijn gedempt om de natuurlijke waterstand te herstellen, staat nu binnen 7 jaar een gevarieerde heidevegetatie. Dat staat er op dit moment goed bij. Niet zo spectaculair als afgelopen jaren maar toch een geweldig succes.” Boswachter Evert Thomas, iets verderop in Drenthe bevestigt het beeld. "Tot mijn verbazing zag ik op het Grolloërveen mooie paarse stukken".

Rondje Nederland

Ook Boswachter Noortje Talens van de Brabantse Wal geeft aan dat er mooie plekken te vinden zijn. "Op de Staartse Heide, de naam zegt het al, bloeit het nu mooi. Wel zie je hier en daar goed de droogte terug". In Brabant en Drenthe zijn we dus voorzichtig positief. Maar ook bij andere belrondes met de boswachters krijgen we goed nieuws. Zo meldt Boswachter Wendy Janse van Zeeland dat de heide op de Vroongronden prachtig in bloei staat. Ook op de Veluwe zijn er veerkrachtige stukken. Zo geeft boswachter Eric Bruins aan dat de wandelroute Noorderheide nu echt de moeite waard is. Toevallig in Limburg dit weekend? De Hooge Heide in het Bergerbos heeft de droogte doorstaan, zo meldt boswachter Andy Liebrand. Ook Groningen heeft goed nieuws. Zo vertelt boswachter Marieke de Boer: “Vlakbij het bos Trimunt ligt Jilt Dijksheide, het enige overgebleven heideveld in het Westerkwartier en die kleur gewoon paars!” Wie liever met een kopje koffie naar de heide kijkt, heeft in Schoorl geluk. Boswachter Patricia twittert vanaf het buitencentrum over de mooie paarse kleur.  

De natuur blijkt ook in de droogte veerkrachtig te zijn. Wie toch veel dode heide ziet staan, hoeft zich niet direct zorgen te maken. “Over een aantal jaar zie je daar niks meer van. Het geeft andere heideplanten bovendien de kans om te groeien.” Aldus boswachter Erik.