Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Nederlanders bewegen het meest


Nederlanders bewegen het meest van alle Europeanen. Zo'n 80 procent doet wekelijks aan fietsen, wandelen, tuinieren of zwemmen. Het grote aanbod van fiets- en wandelpaden is de reden van dat succes. Dat blijkt uit onderzoek onder zo'n 28.000 Europeanen van 15 jaar of ouder wat vandaag gedeeld werd door Trouw. Wie op zoek is naar een mooie route, is bij  Staatsbosbeheer aan het juiste adres. We beheren 4540 kilometer aan wandelroutes en 2186 kilometer fietspaden. Zelfs vanuit de stad ben je zo in het groen!

1500 meter

Natuur stimuleert tot bewegen. En bewegen doen Nederlanders graag, blijkt uit onderzoek. Voor het plezier (65%) voor het verbeteren van de gezondheid (63%) en voor de ontspanning (63%). Bovendien is het een uitgelezen kans om de prachtige natuur is Nederland te ontdekken. Zelfs vanuit de stad is groen nooit ver weg. De Nederlander woont gemiddeld op 1,5 kilometer van een natuurgebied. Niet meer dan een Olympische schaatsafstand. 

Groen dichtbij

Via staatsbosbeheer.nl/rondomdestad vind je tips van de boswachters om vanuit grote steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Nijmegen of Breda makkelijk op (fiets- of wandel) pad te gaan.
Boswachter Jamie Jenner: 'Bijvoorbeeld onder de rook van Amsterdam, daar is de natuur in Waterland snel te bereiken. Binnen 30 minuten fietsen vanaf het centrum waan je je in het unieke oer-Hollandse landschap dat door mensenhanden is gemaakt. Op een heldere dag zie je het Muiderslot, een sprookjeskasteel! En ook forteneiland Pampus is te zien. Neem een verrekijker mee en je ziet vanaf de dijk allerlei watervogels zoals de grutto.'

Keurmerk van de boswachter

Online delen we in totaal 621 routes. Zowel voor wandelaars en trailrunners als voor mountainbikers en fietsers. Ze variëren in lengte: van een klein ommetje tot echte lange afstanden van meer dan 20 kilometer. Onderdeel van deze honderden routes zijn de boswachterspaden. De allermooiste wandelroutes van Nederland, uitgestippeld door de boswachter. Zij nemen je mee langs hun favoriete plekjes. Laten je ruige zijpaadjes nemen waar je anders voorbij zou lopen. Sturen je de heuvel op voor het mooiste uitzicht en wijzen je op de meest bijzondere planten en dieren.