Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Pas op voor hitsige reeën


Binnenkort begint de jaarlijkse bronsttijd van reeën. Die paartijd duurt van eind juli tot begin augustus. Bij de mannetjes gieren de hormonen door het lichaam. Zij proberen de komende weken zoveel mogelijk vrouwtjes te bevruchten. Tijdens de bronstperiode neemt de voorzichtigheid en schuwheid van de reeën af en steken ze tijdens hun achtervolging vaak onverwacht wegen over. Automobilisten zijn dus gewaarschuwd.

Achtervolging

Voorafgaand aan de paring is er het ritueel van de bok (mannetje) die de geit (vrouwtje) het hof probeert te maken en haar achterna jaagt. In deze periode zijn reeën dus eigenlijk nooit alleen. Vaak zet een geit het op een lopen voor de hitsige bok.

Snelheid matigen

Het advies van de boswachters van Staatsbosbeheer luidt dan ook in gebieden waar reeën leven hun snelheid te matigen en extra op te letten om aanrijdingen te voorkomen. Zo voorkom je dierenleed en onnodige schade aan je auto. Een aanrijding met een ree levert gemiddeld een schadepost op van € 2000. Reeën verplaatsen zich doorgaans over een eigen wegennet van wissels door het bos. Rijd je nu regelmatig door bos- en natuurgebieden, onthoud dan de plaats waar je een ree op de weg hebt gezien. Passeer deze plekken het hele jaar door met gepaste snelheid, want de kans is groot dat ze hier vaker oversteken.

Jonge reeën

Wanneer de bronst begint verlaten de huidige kalveren de moeder. De jonge reeën leren de komende periode om op eigen benen te staan. Dit zorgt ervoor dat de dieren, uit nieuwsgierigheid, soms wel heel dichtbij komen. Dit is goed te zien in de beelden van boswachter Remy op twitter

Meer weten over deze bijzondere periode in de natuur, en over 'fiepende reeën'? Ga mee met de boswachter!

Bekijk interview over reeënbronst met boswachter Peter Apswoude (juli 2017).