Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Raaf na ruim een eeuw terug in Leenderbos


Na meer dan 100 jaar broeden er weer raven in het Leenderbos. Afgelopen jaren werden er al geregeld raven waargenomen in en rondom het Leenderbos en de Groote heide. Dit jaar is voor het eerst een broedgeval geconstateerd. Het nest is in het vroege voorjaar ontdekt door de boswachters van Staatsbosbeheer.

2 jonge raven uitgevlogen

Raven beginnen vaak vroeg in het jaar al aan een legsel en zijn daarmee vroeger dan de meeste andere vogels. Begin maart is het nest ontdekt door de boswachters. Voor boswachter Erik Schram was het een grote verassing: “We zien wel vaker raven in het Leenderbos, maar een nest is wel heel bijzonder”. Inmiddels staat vast dat er in elk geval 2 jonge raven zijn uitgevlogen. “We hebben het nieuws lange tijd stil gehouden, om verstoring te voorkomen”.

Uitgestorven

Het gaat langzaam beter met raven in Nederland. Door intensieve vervolging ging de soort snel achteruit en was de raaf in ons land uitgestorven. Inmiddels zijn er in heel Nederland ongeveer 150 broedparen. De raven worden in de Brabantse Kempen al enkele jaren gevolgd door vogelwerkgroep De Kempen. Deze vogelaars houden in rapportages bij hoe vaak en waar raven gezien worden in deze omgeving. Verwacht wordt dat de populatie raven zich de komende jaren verder uitbreid over Noord-Brabant. In 2012 zijn er al 3 jonge raven geboren en uitgevlogen in natuurgebied De Maashorst.

Aaseters

Met een spanwijdte van 1,2 meter vliegen raven over de bossen en heidevelden op zoek naar voedsel. Ze eten vooral zaden, insecten en vruchten maar aas van kadavers is ook erg belangrijk. Raven zijn de vuilnismannen van de natuur. Ze ruimen kadavers in het bos op door er stukje bij beetje van te pikken met hun sterke snavel.