Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Zorgen over veiligheid boswachters na twee zware mishandelingen in korte tijd


Afgelopen zaterdag heeft een boswachter van Staatsbosbeheer een gebroken neus opgelopen tijdens zijn BOA-surveillance in recreatieschap IJsselmonde in Zuid-Holland. De zware mishandeling vond plaats toen hij en zijn collega enkele jongeren aanspraken. Zij maakten deel uit van een groep van 20-25 man/vrouw met quad en scooters die een groot kampvuur had gemaakt in een alleen voor wandelaars toegankelijk natuurgebied. Een deel van de groep zei toe het vuur te gaan doven, maar enkele jongeren probeerden weg te komen. Toen de boswachter-BOA’s dat probeerden te verhinderen, werd één van hen twee keer hard op zijn hoofd geslagen. Daarbij is zijn neus gebroken. De politie was snel ter plaatse en kon twee verdachten aanhouden.

Tweede incident

Het is het tweede ernstige incident in korte tijd. Eind april liep een BOA-boswachter uit Oost-Brabant een enkelbreuk op, toen twee recreanten bij het uitschrijven van een bekeuring plotseling agressief werden en de boswachter te lijf gingen. Staatsbosbeheer vindt het volstrekt onacceptabel dat boswachters tijdens hun werk in de natuur zo bejegend worden: “Van onze boswachters blijf je af.”

Uitrusting

Vorig jaar heeft Staatsbosbeheer ruim 70 meldingen van agressie en geweld geregistreerd. Twee daarvan waren fysiek. Dit jaar is al drie maal fysiek geweld tegen boswachters gebruikt. In 2016 en 2017 zijn alle BOA-boswachters van Staatsbosbeheer uitgerust met C2000-portofoons. Tevens is bij Justitie  aangevraagd om hen uit te rusten met handboeien, wapenstok en pepperspray. In 2017 is alleen het gebruik van handboeien goedgekeurd. Op dit moment wordt uitbreiding met de wapenstok gerealiseerd. Daarnaast heeft Staatsbosbeheer –zeker gezien de recente incidenten- de uitdrukkelijke wens om zijn BOA-boswachters ook uit te rusten met pepperspray. 

Toezicht en handhaving

Staatsbosbeheer heeft als wettelijke taak ‘het beheren en duurzaam tot maatschappelijk nut brengen van de toevertrouwde terreinen’, in totaal ca. 265.000 hectares natuur, bos en landschap. Toezicht en handhaving zijn randvoorwaardelijk voor de uitoefening van die kerntaken met als doel de waarden van de gebieden te beschermen en te zorgen dat bezoekers zich welkom voelen. De BOA’s van Staatsbosbeheer zijn duidelijk herkenbaar voor publiek en laten in hun optreden een goede balans zien tussen gastheer en professioneel handhaver.