Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Zeldzame veldparelmoervlinder gevonden in het Kuinderbos


Vrijwilliger Gerard Eggens van Staatsbosbeheer uit Emmeloord heeft in het Kuinderbos de zeldzame veldparelmoervlinder aangetroffen. De veldparelmoervlinder is een zeldzame vlinder die in ons land nog voorkomt in Limburg en een klein deel van Brabant, deze zwerver blijkt een fijnproever wat van de 48000 duizend ha Noordoostpolder vindt hij juist het meest geschikte stukje polder.

Foto Kars Veling - Vlinderstichting

Natuurontwikkelingsproject

5 jaar geleden is er in Schansveld-Noord, een 19 hectare veld, een natuurontwikkelingsproject gestart in opdracht van de provincie Flevoland. In het toenmalige grasland is er een kreek uitgegraven en zijn er diverse poelen aangelegd. Ook is het maaiveld verlaagd met ca 15 cm en zijn er in de bermsloot natuurvriendelijke oevers aangelegd. Het betreffende veld is in drie delen verdeeld en wordt op extensieve wijze begraasd door biologische koeien, paarden en schapen. Door al deze maatregelen ontstaat er een vegetatie die uitermate geschikt is voor vlinders en libellen. In het Schansveld leeft al de grootste populatie bruine zandoogjes van Flevoland en komt ook de zeldzame argusvlinder voor. Het is fantastisch nieuws dat ook de veldparelmoervlinder hier nu is gezien.

De veldparelmoervlinder

De veldparelmoervlinder leeft namelijk in droge licht beweide graslanden met mozaïeken van lage begroeiing, zijn rupsen leven van verschillende soorten weegbree, die veel voorkomen in het schansveld. Er is meer informatie over deze vlinder te vinden via de Vlinderstichting