Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Oostvaardersplassen 50 jaar


Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat Zuidelijk Flevoland droogviel. Echter niet helemaal. In een lager gelegen gebied langs de Oostvaardersdijk bleef water staan en zo begon de 'geboorte' van de Oostvaardersplassen zoals we die nu kennen. Dit jaar dus een bijzondere mijlpaal waar we graag op gepaste wijze bij stilstaan. In de afgelopen 50 jaar heeft de natuur zich stormachtig ontwikkeld. Tegelijkertijd ontwikkelden zich ook maatschappelijke discussies rond het gebied, zoals over het beheer met grote grazers, die in de afgelopen maanden volop in de media waren.

Jubileummagazine

Een 50-jarig jubileum is een mijlpaal waar we natuurlijk aandacht aan besteden. We hebben daarom eenmalig een speciaal magazine over de Oostvaardersplassen gemaakt. Hierin vertellen verschillende auteurs uitgebreid over de natuur en de belevingsmogelijkheden van het natuurgebied. Er komt een verscheidenheid aan blikken van buiten aan de orde en we staan natuurlijk ook stil bij de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het gebied. Een verhaal over heden en verleden is natuurlijk niet compleet met een blik op de toekomst. De verantwoordelijkheden rond het gebied zijn namelijk veranderd en er staan tal van veranderingen voor de deur. Ook dat komt in het magazine aan de orde. Het magazine is mede mogelijk gemaakt door de bijdrages van de Provincie Flevoland en Gemeente Almere.