Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Mooi Linieland-weekend


Op 2 en 3 juni 2018 staat het landschap in de waterlinies centraal tijdens het Mooi Linieland-weekend. Forten die ooit de militair strategische schakels waren, zijn nu de start- en verbindingspunten van verschillende activiteiten. Met elkaar vertellen ze je een oer-Hollands verhaal over verdediging ten tijde van dreigende oorlog, met steeds water als bondgenoot. Een verhaal dat goed bewaard is gebleven, en wat op vele manieren te ontdekken en te beleven is. 

Activiteiten

Dompel je onder in dit imposante 'openluchtmuseum' en ontdek fietsend, wandelend of varend hoe het Nederlandse water-ingenieurschap zichtbaar is op plekken waar je soms misschien al jarenlang gedachteloos voorbij komt. Doe mee met rondleidingen, struintochten en workshop. Kom dieren spotten, naar het theater of ga mee op een spannende expeditie met de boswachter. Er is voor iedereen iets te beleven!

Forten en linies

Weg van de drukte, midden in het Hollandse waterlandschap, soms diep verscholen in de natuur of juist dicht bij de stad duiken op: de forten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Robuuste locaties in een lint van 200 km tussen Edam de Biesbosch, verbonden door wandel-, fiets- en vaarroutes. Locaties met een gemeenschappelijk verleden, en steeds vaker opengesteld voor publiek. Minder bekend is het tussenliggende gebied, ook wel het linielandschap, met zijn open groene gebieden waar vele bijzondere dieren en planten leven. Dit linielandschap maakte deel uit van de strategisch liggende forten: dit gebied met de vele sluizen, dijken en kanalen waren de polders die opzettelijk onder water gezet konden worden, wanneer de vijand ons land binnen zou vallen. Een prachtig omgeving met een prachtig verhaal dat meer bekendheid mag krijgen. Daarom organiseert Stichting Liniebreed Ondernemen samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en vele andere deelnemers het Mooi Linieland-weekend. 

UNESCO Werelderfgoed

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste Rijksmonument van Nederland. De Stelling van Amsterdam is al sinds 1996 door de Unesco erkend als uniek Werelderfgoed, en van groot belang om te behouden. Naar verwachting zal in 2020 de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam bestempeld worden als Unesco Werelderfgoed. Voor je beeldvorming: een lijst waar ook de Chinese Muur, Mont Saint-Michel, de oude stad van Fez en de piramides van Gizeh op staan vermeld. En terecht. Want nergens ter wereld vind je zo’n groot gebied waarin water ooit strategisch gezien als bondgenoot fungeerde! 

Zie ook: forten en linies van Staatsbosbeheer