Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Cultureel erfgoedjaar: Verdedigingslinies


In het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed zet Staatsbosbeheer maandelijks één van de cultuurhistorische parels in de kijker. In juni zijn dat de verdedigingslinies met als uitgelichte parel; Fort bij Rijnauwen. Bij Utrecht was de Nieuwe Hollandse Waterlinie kwetsbaar. Door hoogteverschil kon hier niet diep genoeg worden geïnundeerd. Samen met Fort bij Vechten moest Fort bij Rijnauwen de linie verdedigen.

Verdedigingslinies

De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd verdedigd door talloze forten, batterijen en vestingsteden. Een ingenieus systeem van sluizen, dijken en dammen zorgde ervoor dat grote gebieden onder water konden worden gezet. Om het schootsveld vrij te houden mocht er binnen een straal van 2 - 3 kilometer niet worden gebouwd. Deze structuur is nu nog bepalend voor het open landschap. 

Fort bij Rijnauwen; groene parel

Na WOII kreeg de natuur op Fort bij Rijnauwen decennia lang vrij spel. De gebouwen raakten in verval maar de natuurontwikkeling bracht een ongekende rijkdom aan dieren en zeldzame planten. Tijdens de midzomernacht op 21 juni, organiseert de boswachter een bijzondere erfgoedwandeling. In deze periode is het terreplein één groot veldboeket met wel 200 verschillende soorten planten. Je komt van alles te weten én te zien over de overweldigende natuur die zich op fort heeft ontwikkeld, waarbij de verhalen over het verleden ruimschoots aan bod komen. De boswachter voert je langs de mooiste plekken in en om het fort waar je normaal niet kunt komen. 

Europees erfgoedjaar

Staatsbosbeheer en cultureel erfgoed

Staatsbosbeheer is eigenaar van een breed scala aan monumenten die aan onze zorg zijn toevertrouwd. We beheren meer dan 800 Rijksmonumenten. Van buitenplaatsen, forten, kastelen, hunebedden en historische tuinen tot oude spoorbruggen en archeologische schatten. Het zijn monumenten van wereldklasse die onlosmakelijk verbonden zijn met het landschap waarin zij staan. Samen vertellen ze het verhaal over de geschiedenis van Nederland. We koesteren ons cultureel erfgoed en geven monumenten een nieuwe functie, met respect voor de historie en de natuur. Samen met overheden, ondernemers en honderden vrijwilligers zorgen we ervoor dat de monumenten en het landschap behouden en toegankelijk blijven. Lees meer over het erfgoed van Staatsbosbeheer.