Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Broedsucces voor zeearenden in Biesbosch en Lauwersmeer


Na een broedtijd van 40 spannende dagen, is het zowel in de Biesbosch als in Lauwersmeer raak: bij beide nesten kropen onlangs jonge zeearenden uit het ei. In totaal zijn er 6 nakomelingen geteld. 

Biesbosch

In zowel de Dordtse als de Brabantse Biesbosch hebben de boswachters twee jonge zeearenden gezien in de nesten van de zeearenden. Het zeearendenpaar in de Dordtse Biesbosch zit op hetzelfde nest als de eerdere jaren, en was al vroeg aan het broeden dit jaar. Het Brabantse koppel aarzelde in het begin wat, maar is uiteindelijk toch overstag gegaan en heeft twee eieren uitgebroed in een nieuw nest in de buurt van de Zuiderklip. De teller in deze regio zal ongetwijfeld nog oplopen. Zo is ook het koppel in het nest in natuurgebied Krammer-Volkerak succesvol. Daar weten we alleen nog niet hoeveel het er zijn. 

Lauwersmeer

In Lauwersmeer ontdekten de medewerkers van Sovon en Staatsbosbeheer dat er 2 jonge zeearenden geboren zijn. Het leef- en fourageergebied van dit zeearendenkoppel bevindt zich aan de zuidkant van het Lauwersmeer en is niet toegankelijk voor publiek. Door het snel groen worden van de bomen is het ook voor Staatsbosbeheer een verrassing hoe de verdere ontwikkeling van de beide jonge vogels op het nest zal gaan. De jonge zeearenden blijven namelijk tot het moment van uitvliegen het nest. Dit duurt in ieder geval tot het einde van juli zelfs mogelijk tot in augustus. Beide ouders zijn waarschijnlijk vaker zichtbaar omdat er eten op tafel moet komen. 

Lees meer over de Zeearend in Nederland