Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Update bijvoeren grote grazers Oostvaardersplassen


Op donderdag 1 maart 2018 is op verzoek van de Provincie Flevoland op 7 verschillende locaties gestart met het bijvoeren van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. De afgelopen 2 weken is om de dag ruim 7.000 kilo schraal hooi in het gebied verspreid. Staatsbosbeheer controleert dagelijks de plekken waar het hooi is gebracht en houdt in de gaten hoe de dieren daarop reageren en er gebruik van maken.

Dagelijks aanvullen

Na twee weken bijvoeren is de situatie als volgt: in de loop van de afgelopen weken zijn steeds meer dieren van het hooi gaan eten. Ze wennen aan de beschikbaarheid van het voer en meer dieren maken er gebruik van. We zien de afgelopen dagen dat op 5 van de 7 bijvoerplekken het hooi in twee dagen bijna opgaat. Deze 7 plekken zijn zo gekozen, dat alle dieren de mogelijkheid hebben om met meerdere dieren op een rustige manier van het hooi te eten. Een kleine groep dieren maakt (nog) geen gebruik van het hooi. In overleg met de dierenarts die Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen adviseert en het koude weekend in het vooruitzicht is daarom besloten om het hooi dagelijks aan te vullen en 3 locaties toe te voegen aan de kant van Almere. Er zijn nu in totaal 10 bijvoerplekken in het gebied.

Schraal hooi

We gebruiken schraal hooi uit andere natuurgebieden van Staatsbosbeheer, waar voldoende voorraad van is. Enkele agrariërs hebben onlangs aan de provincie Flevoland een grote hoeveelheid hooi aangeboden. Het hooi ligt in een opslag. Dat hooi wordt gecontroleerd op geschiktheid voor de dieren in de Oostvaardersplassen en zal, indien geschikt, worden gebruikt.

Eind van de winter

Staatsbosbeheer blijft de dieren in het gebied dagelijks monitoren en de voerlocaties controleren. Provincie Flevoland heeft Staatsbosbeheer een ontheffing verleend en hiermee de mogelijkheid geboden om tot 21 april bij te voeren. Op basis van het gedrag van de dieren en het aanwezige natuurlijke voedsel in het gebied, besluit Staatsbosbeheer in overleg met de dierenarts en provincie Flevoland tot welk moment er bijgevoerd zal worden.

Niet zelf bijvoeren

Staatsbosbeheer blijft benadrukken dat het niet wenselijk is dat bezoekers de dieren zelf gaan bijvoeren. De konikpaarden, Heckrunderen en edelherten in het gebied kunnen niet goed omgaan met appels, wortels, brood, koekjes, of hooi dat geschikt is voor landbouwdieren.

Meer informatie