Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Doorstart voor Fort bij Asperen


Stichting Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie start per 15 april 2018 met de exploitatie van Fort bij Asperen. De stichting gaat gedurende de maanden april tot oktober in 2018 én 2019 het fort met de taveerne exploiteren. Het beheer en onderhoud van het fort met buitenterrein blijft deze periode in handen van Staatsbosbeheer. Hierdoor kan het fort als vanouds de deuren openen voor publiek met een gloednieuwe kunstexpositie, rondleidingen, activiteiten en horeca.

Leerwerkprojecten

De stichting draagt de Nieuwe Hollandse Waterlinie een warm hart toe en ontwikkelt uitdagende leerwerkprojecten langs deze linie voor jongeren in het beroepsonderwijs. Op het fort zet de stichting onder meer studenten in voor de exploitatie van de taveerne. Ook is er nauwe samenwerking met kunstenaar en cultureel ondernemer Marcel van Kerkvoorde. Hij zet in het torenfort het programma voort met de historische tentoonstellingen, rondleidingen en educatie. De vrijwilligers van het fort zullen zich hierbij aansluiten en zorgen voor een mooi seizoen.

Overbruggingsperiode

Per 1 januari 2018 is de verantwoordelijkheid voor beheer en exploitatie van het Fort bij Asperen weer terug bij eigenaar Staatsbosbeheer. Voor een lange termijn invulling van het fort wil de organisatie een markt-uitvraag doen. Dat vraagt om zorgvuldigheid en tijd. Om het fort de tussenliggende periode open te stellen voor publiek is ter overbrugging gezocht naar een tijdelijke invulling op basis van ondernemerschap. Staatsbosbeheer is verheugd dat dit door de Stichting Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt gedaan. Hiermee blijft de bijzondere combinatie van kunst, natuur, erfgoed en horeca op het fort voortbestaan.

Fort bij Asperen

Fort bij Asperen is een markant, gerenoveerd torenfort omgeven door water. Het ligt in het prachtige rivierengebied in de Betuwe. Het fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam op de nominatielijst staat voor UNESCO Werelderfgoed. Het fort en de tavernee zijn open voor publiek van 15 april tot 1 oktober. Het torenfort en de exposities zijn geopend van 5 mei tot 15 september.

Zie ook: