Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Over Staatsbosbeheer

Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten. 

Dode zeearend onderzocht


Op dinsdag 20 maart 2018 is vlakbij natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland een dode zeearend gevonden. Een boswachter van Staatsbosbeheer werd ingeseind en hij heeft de vogel overgedragen aan onderzoekers van Wageningen Environmental Research. De vogel is op woensdag 21 maart onderzocht.

Vleugel gebroken

De imposante roofvogel was een volwassen man van 3 jaar oud en niet geringd. De vogel weegt 4,5 kilo en was in zeer goede conditie. Een van de vleugels was gebroken, net zoals de beide poten. De vogel heeft intern bloedingen, dat is te zien aan bloed in de bek.

Windmolen

De dood is waarschijnlijk veroorzaakt door een aanvaring met een windmolen. Door vermoedelijk een tik van een wiek is de vogel zijn vliegvermogen verloren en vervolgens gevallen. Daardoor heeft hij beide poten gebroken en intern kwetsuur opgelopen, met de dood tot gevolg.

Oostvaardersplassen

Sinds 2006 broedt de imposante zeearend (Haliaeetus albicilla) weer in Nederland. Het eerste broedgeval van deze grote roofvogel was in de Oostvaardersplassen, waar de vogels elk jaar met succes broeden. Inmiddels zijn er 12 broedparen in Nederland. Er worden relatief weinig dode zeearenden gevonden dus deze vondst is treurig maar ook belangrijk om meer te weten over doodsoorzaken zodat de zeearend nog beter beschermd kan worden.

Meer informatie